Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БФС: Ще има редовен конгрес на 18 март 2022 г.

Борислав Михайлов
Снимка: БГНЕС

Редовният конгрес на Българския футболен съюз ще се състои на 18 март 2022 година, реши днес Изпълнителният комитет на организацията, само няколко часа след като Софийският градски съд обяви, че на 12 октомври 2021 година трябва да се проведе извънреден конгрес на централата.

Решението на СГС, което е окончателно и не може да бъде обжалвано, идва след внесена подписка от екипа на Димитър Бербатов с подписите на повече от 1/3 от клубовете, членове на БФС. Малко след това стана ясно, че Изпълкомът на БФС днес ще проведе заседание, за което обаче медиите не са информирани. Заседанието продължи съвсем кратко и на него Изпълкомът потвърди решението си от август месец, че на 18 март следващата година ще има редовен конгрес, който ще се проведе от 10.30 часа в София, Национален дворец на културата, зала №3.

От БФС изтъкват, че днешното решение е взето единодушно. До потвърждаване на решението от предишното заседание на Изпълкома се стигна, след като предишното бе обявено за невалидно от Агенцията по вписванията. Този път покана за Изпълкома получи и Петър Величков, който е част от екипа на Димитър Бербатов и не бе допускан до последните заседания на ръководството. В края на миналия месец също така Агенцията по вписванията вписа Борислав Михайлов отново като президент на БФС, така че решението от днешното заседание би трябвало да бъде прието.

"БФС намира за парадоксално, че с днешна дата СГС взема формални решения, с които пряко се намесва в самоуправлението на най-голямата спортна федерация в България. Буди интерес и фактът, че искането на подписалите се клубове, членове на БФС, внесено от инициативен комитет до съда, е за конгрес на 21.09.2021 г., а СГС насрочва датата 12.10.2021 г. Подобно действие поставя както БФС, така и клубовете-членове на съюза, в изключително затруднено положение, а спорната легитимност на подобен акт би създала ситуация на крайна нестабилност в българския футбол", се казва в позиция на футболната ни централа.

За момента не е ясно как решенията на СГС и Изпълкома на БФС ще се съвместят и дали ще се проведат два конгреса в рамките на няколко месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна