Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и учители от Танцовото училище в София излязоха на протест срещу директора

| Репортаж
Снимка: nutibg.com

Родители и учители от Националното училище за танцово изкуство в София излязоха днес на протест. Недоволството им е срещу директора Бойко Неделчев. Те го обвиняват, че им пречи да заминат на фестивал в Гърция, който ще е съвсем скоро. Пред "Хоризонт" родителите и учителите разказа и за инцидент на концерт в НДК на първи юни, при който три деца падат от сцената и се озовават в болница.

От 7 до 10 юни в Гърция ще има фестивал, за който учениците от седми и девети клас се готвят от месеци. Пътуването е организирано отдавна, децата го чакат с нетърпения, родителите им са платили всичко, но заминаването този петък е под въпрос, разказа пред "Хоризонт" Венета Ценова – преподавател по български танци в Националното училище за танцово изкуство:

"В последния момент по документални причини рискуваме да осуетим това пътуване, защото все още нямаме издадена заповед за това пътуване. Доколкото знаем, документите не са изпратени в Регионалното управление по образование. Рискуваме, тръгвайки с децата, да бъдем много уязвими по отношение на това, че тръгваме без заповед на директора. Нямам обяснение защо не издават такава заповед. Според него тя не е необходима. Ние сме пуснали заявление, предали сме целия набор от документи. Рискуваме да тръгнем с 57 деца, без да имаме заповед на директора".

Ценова подчерта, че нямат претенции за командировъчни, а бюджетът е поет изцяло от родителите. 

Полина Ценова, също преподавател вече 13 години по български танци, недоумява и се притеснява за неяснотите около планираното участие на фестивала в Гърция:

"Всичко беше подадено в срок. Имаме покана от организатора на фестивала. Заявката е написана от училището, подписана и подпечатана от директора, с което той е съгласен ние да участваме от името на училището. Ние отиваме, за да печелим награди за това училище. В последствие разбрахме, че той не е подписал документите, за да можем да пътуваме". 

Според нея е възможно и да не заминат

Любина Желязкова, която е майка на седмокласничка, разказа, че организацията по пътуването за фестивала в Гърция тече от 3 месеца:

"Всичко е финансирано от страна на родителите. Нямаме претенции училището да плаща нещо".

Тя подчерта, че децата са изключително разстроени в момента

Според директора на Националното училище за танцово изкуство Бойко Неделчев всичко е наред. "Не знам какво искат те", посочи той. И добави:

"Говорят за заповед. Директорът не може да заповяда те да отидат на фестивала, след като те са си го организирали. Директорът съблюдава учебния процес. Аз съм дал съгласие те да отсъстват".

И за още един проблем, случил се преди дни, сигнализираха родителите на деца от танцовото училище. На финала на концерт тази събота в НДК деца падат от сцената на зала 1 и се озовават в "Пирогов" с травми. Ива Антонова – майка на едно от пострадалите деца, обясни, че не е имало място на сцената да се разминат и така са се сблъскали с други деца:

"Децата се пребиха жестоко. Едвам изпълзяха трите от сцената. Според нас по никакъв начин не е реагирано адекватно. На тях първа помощ не им е оказана. Сестрата не ги е прегледала, а ги е огледала, защото те не били нито припаднали, нито имали кръв". 

Това е инцидент, коментира директорът Бойко Неделчев. Според него децата понякога проявяват невнимание

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени