Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Ако България и Полша плащат за газа с рубли, доставките ще се възобновят

Владимир Путин и Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако България и Полша се съгласят да плащат по новата система в рубли за руския природен газ, това ще бъде основание за възобновяване на доставките.

Дмитрий Песков изрази несъгласие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която нарече "шантаж" спирането на руските газови доставки за България и Полша. 

"Това не е шантаж. Русия е била и остава надежден доставчик на енергийни ресурси за нашите потребители и продължава да изпълнява задълженията си по договорите".

Песков обясни, че необходимостта от новия начин на плащане е възникнала след въвеждането на безпрецедентните финансови и икономически санкции срещу Русия, включително замразяването на значителна част от валутните ѝ резерви.

По думите му европейските потребители на руско синьо гориво са били предупредени своевременно, а новата система по никакъв начин не нарушава интересите им. 

"Де факто нищо не се променя за нашите купувачи. Единственото ново е изискването да се открият две нови сметки в "Газпромбанк". Затова не може да става дума за никакви допълнителни трудности, загуби или промени в цената, които могат да възникнат заради разликите в курсовете“.

Новата схема на плащане беше въведена с указ на руския президент Владимир Путин и влезе в сила на първи април.

Тя засяга така наречените неприятелски държави, които подкрепиха санкциите срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Схемата предвижда потребителите от тези страни да превеждат долари и евро по сметки в руската "Газпромбанк", която да ги конвертира в рубли на Московската борса. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна