Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тандемът Виктор Божинов и Петър Дундаков с премиерен филм

2
Петър Дундаков
Снимка: Личен архив

Ние ще погледнем през призмата на музиката, защото тук се очертава много ясен тандем режисьор-композитор между Виктор Божинов и Петър Дундаков. Те са ни познати както от филма "Възвишение“, така и от "Голата истина за група "Жигули“.

До този момент филмът е имал три представяния, като първата му премиера е била в Германия, в България е имал две предпремиерни прожекции.

Продукцията е заснета в село Чамла, което е обезлюдено село в Южна България, в Община Смолян и е било най-високото най-високото населено място в България.

Една от прожекциите на лентата е била точно в това село, до което се стига доста трудно, но въпреки това на прожекцията са „присъствали около 500 от София и от региона“.

"Филмът не е компромисен по никакъв начин и се опитва да разкаже една история, която носи зад себе неща, които вълнуват и съвременното ни общество, съвременния човек. За мен е чест, че работих като композитор по филма, защото вярвам, че ще остави следа в нашата кинематография“, каза Петър Дундаков.

По негова покана в саундтрака на "Бягство“ се включва и световноизвестната певица Лиса Джерард, която и записала вокали за един от най-награждаваните филми за 2021 – "Дюн“.

"Не бих могъл да сравня саундтрака на „Бягство“ с този на другите два филма, защото историята е различна, всеки носи своята уникалност. В края филма се обръща в доста динамичен екшън, а създаването на музика за екшън за мен беше голямо предизвикателство, защото изисква много допълнителни композиторски умения“, добави композиторът.

В песните за филма участват много музиканти, участват електронни, ударни инструменти, китари и т.н., като според него саундтракът „носи голям звуков ресурс“.

Днес е премиерата на "Бягство“ в София, в мол "Парадайс“, зала №2.

По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна