Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдението на птици - възможност за развитие на алтернативен туризъм

Бургас и страната ни има отлични условия за развитие на бърдуочинг туризма. Това е наблюдаване с цел наслада от наблюдението на диви птици в естествената им среда. В страната ни има 420 вида птици - от около 800 в Европа.

Д-р Петър Янков от природозащитен център "Пода" на БДЗП прави специални презентации за това как да се развива този вид туризъм. Най - важното е наличието на подходящ орнитологичен обект какъвто има в близост до Бургас обясни експертът: 

"Много е важно този обект да е постоянен, защото иначе ще разчитаме само на епизодични бърдуочъри и дори по - лошо, ако им кажем, че блатото е пресъхнало и колонията я няма, повече няма да дойде никой! Много е важно да установим през кои сезони е наличен този обект и другото важно е да съберем информация, кои видове птици могат да бъдат наблюдавани."

За да се развива този вид туризъм трябва да бъдат обхванати основните видове туристи:

"Едните са факултативни бърдуочъри, това не им е основното занимание - това могат да бъдат групи от ученици, от лагери или от курорт, съвсем друга е групата на ентусиазираните бърдуочъри - това са хора, които са напреднали, имат оптика, познават птиците!"    

Стpaнaтa ни нямa тpaдиции в тoзи вид тypизъм, a xopaтa, ĸoитo гo пpeдпoчитaт ca oт cpeднaтa ĸлaca. Бъpдyoчъpитe ca пpeдимнo xopa oт Beлиĸoбpитaния, Дaния, Xoлaндия, Гepмaния, Швeйцapия, CAЩ, Бeлгия и Япoния.
повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна