Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

SOFI TUKKER пред БНР: Светът е пълен с вдъхновения

"Две напълно различни индивидуалности създават нещо интересно"

SOFI TUKKER
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-важното е да правиш това, което обичаш. Да караш хората да се чувстват щастливи. Да правиш дните им малко по-хубави. Да им предложиш места, на които да танцуват и да се чувстват свободни".

Това сподели в интервю за БНР Тъкър Халпърн, половинката от дуета SOFI TUKKER. Дамската част допълва Софи Хоули – Уелд.

Двамата създадоха сензация на клубната сцена, имат две номинации за наградите Грами. За най-добър денс запис през 2017 година е номинирана песента Drinkee, а две години по-късно са номинирани за най-добър денс/ електронен албум. В България днес те са много актуални и заради общия им хит с Махмут Орхан – Forgive me, част от втория им албум Wet Tennis.

"Музиката ни помогна да не мислим много за трудностите. Помогна ни да се чувстваме по-малко сами. Макар да свирехме и всичко да беше свързано с танци и забавления важни бяха и разговорите между хората след това. Беше невероятно по този начин да лекуваме притесненията си по време на пандемията", разказа Софи в предаването "Понеделник вечер". Тъкър описа времето на ограничения заради Covid-19 като вдъхновяващо: 

"Беше трудно, разбира се, но гледахме да сме при феновете си всеки ден, като излъчвахме на живо. Близостта с хиляди хора по целия свят в толкова трудно време създаде много силна връзка, която ни накара да се чувстваме много близки и да се опознаем по-добре. Израснахме много. Концертите ни след пандемията са много по-луди и мащабни". 



Софи и Тъкър се срещат за първи път в университета Браун. 

"Аз тренирах баскетбол, Софи учеше. Разболях се тежко. Бях на легло седем месеца. Научих се как да правя музика, гледайки клипове в YouTube. Когато се върнах в университета, станах диджей. Открих Софи на общо участие в една художествена галерия. Тя свиреше джаз и боса нова. Много красиви жанрове, но много бавни. Помислих си – ще е готино, ако нейният стил музика с португалския език се миксира с по-танцувални ритми. Започнахме да работим заедно, дипломирахме се и се пренесохме в Ню Йорк. Трябваше да я убедя да се преместим там и да започнем да правим музика заедно. Оказа се наистина добра комбинация".

Понякога обаче към добрите идеи се тръгва плахо. Такава е била и първата реакция на Софи.  

"Първоначално бях по-скоро против. Чувствах, че имам план, който искам да следвам. Исках да се върна в Бразилия и да правя музиката, която тогава създавах. Не знаех много за електронната музика. Не исках да живея в Ню Йорк. Тъкър обаче беше много убедителен и съм доволна, че го послушах. Това е най-доброто решение, което съм взимала. Продължавам да обичам Бразилия. Известно време учих там и усвоих португалския. Има нещо много специално в музиката им. Много години я слушам. Затова започнах да уча и езика, а когато отидох там, се влюбих още повече. Бразилия е най-любимото ми музикално място на света. Португалският е перфектен за пеене. Има толкова много поджанрове в тази музика. В нашата музика ние загатваме много малка част от тях. В албума ни сме се вдъхновявали и от Западна Африка, както и от Турция – все пак имаме дует с турския диджей Махмут Орхан. Има безкрайно много възможни вдъхновения по света". 


С почти два милиона гледания Forgive me е истински хит в България. Създават я заедно с турския диджей Махмут Орхан.

"Беше интересно да работим по тази песен. Планирахме да записваме в дома на наш приятел, но аз се чувствах тъжна. Споделих с Тъкър, че не ми се работи в този ден, а той ми отговори – защо не използваш това в музиката ни. Ние не работим така - не използваме чувствата в музиката си. Искаме винаги да създаваме весели неща. Беше интересно предизвикателство да превърна нещо тъжно като текста на Forgive me в песен, която кара хората да танцуват", призна Софи. 

Original sin e част от новия албум на дуото – Wet tennis. Софи разказа: 

"Искахме да създадем оптимистичен албум. В него има весели и цветни песни. Подбрахме онези, които го превърнаха в нещо позитивно и красиво". 


"Стилът ни е микс от ума на Софи и моя. Идваме от различни музикални стилове. Това, което тя слушаше и познаваше като музика, беше толкова различно от това, което слушах аз. Не мисля, че щяхме да правим музиката, която създаваме сега, ако бяхме един човек. Трябват две напълно различни индивидуалности и интереси, за да се създаде нещо ново и интересно", смята Тъкър.

"И двамата трябва да обичаме създаденото от нас. Ако Тъкър не хареса как звучи дадено нещо, не го включваме, дори и на мен да ми харесва. Доверяваме се един на друг", допълни Софи.

Тя обича да открива нови музикални стилове и идеи по целия свят. Не забравя обаче за своите европейски корени.

"Родена съм в Германия. Родителите ми живеят в Европа, дядо ми и баба ми също. Дори когато учех в Америка, ходех в германски училища. Мисля, че нашата музика е вдъхновена от музиката на много места. Повлияло ни е звученето на Южна Америка, на Европа. Където и да отидем, опитваме се да се вдъхновим от местното звучене, което може и да не сме чували преди". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна