Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява за нарушения в "Автомобилна администрация"

Главният прокурор Иван Гешев уточни, че с оглед съдържанието на сигнала по него ще работи Спецпрокуратурата

| обновено на 18.05.22 в 15:22
Снимка: Прокуратура на РБ

Прокуратурата работи по сигнал на превозвачи за евентуални нарушения от страна на Държавна агенция "Автомобилна администрация". 

Това каза главният прокурор Иван Гешев преди началото на заседание на Висшия съдебен. 

Сигнал от различни изражения на превозвачи е изпратен до Върховната касационна прокуратура и предстои той да бъде изпратен по компетентност на Спецпрокуратурата, която да установи има ли причини проверката да се превърне в досъдебно производство. По думите на Гешев ще се проверява за евентуални нарушения на длъжностни лица от ДА "Автомобилна администрация" и от МВР. Гешев лаконично обясни, че в хода на проверката ще се извърши "всичко, необходимо по закон".

"В сигнала известни нарушения от Държавна агенция "Автомобилна инспекция", сочат се нарушения от Министерството на вътрешните работи, сочат се и евентуално извършени длъжностни престъпления", каза главният прокурор.

Подобен коментар той даде и на въпроса за самосезирането на Софийската градска прокуратура по казуса "Български пощи“, но допусна и разпит на министри, ако се налага това. Цитираните имена в сигнала, по който работи прокуратурата се на Калина Константинова, която отговаря за "Български пощи" и на Николай Събев заради твърденията в публикацията, че той се възползва от проблемите на пощата чрез частната си фирма.

Ще се проверява както хакерската атака, така и тези твърдения за длъжностни престъпления.

Обвинител номер едно каза това преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което трябваше да се обсъдят исканията на бившия правосъден министър Янаки Стоилов и сегашния - Надежда Йорданова, за предсрочно прекратяване на мандата му. Заради висящ съдебен спор по предложението на Йорданова Съветът отложи дебата до произнасянето на Върховния административен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна