Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават: Да се раздели ли Мирослав Иванов със зам.-председателското място в НС?

Снимка: БГНЕС

Искането за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов ще бъде разгледано на днешното пленарно заседание. Точката влезе като извънредна в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Оставката на Иванов беше поискана от всички опозиционни партии заради "системно превишаване на правомощията".

Сред поводите е отнемането на думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова миналата седмица.

Вчера представители на трите опозиционни парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", внесоха проект на решение за освобождаването му от поста.

Според парламентарния правилник предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на 1/3 от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на НС.

Според вносителите на проекторешението, поведението на Мирослав Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група - ПГ на ГЕРБ-СДС, и нейния председател.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна