Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кино с думи"

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното подценяване на този проблем от всички нас – са в сърцевината на новата документална уебпоредица "ЕкоЛогика". Обговорените теми обаче не са представени чрез проблемите в тях, а чрез добрия пример на хората, отдали времето си на това да подобрят околната среда. 

Поредицата среща зрителите с организации като "Зелена линия София" и "Зелени Балкани“, но най-вече с техните инициативи за по-устойчив и целесъобразен начин на живот. Тя представя дейността им в различни аспекти – градоустройство, животински видове, бизнес с нулев отпадък. Целта на уебсериала е да насочи общественото внимание към тези важни за намаляването на природния отпечатък действия.

 Епизодите на "ЕкоЛогика", които са достъпни за свободно гледане в YouTube, дават възможност на всеки зрител да разбере какво сериозно влияние например оказват върху здравето и ежедневието ни собствените ни боклуци.

Наложеното ни потребителско поведение на постоянно купуване и изхвърляне на продукти еднодневки ни заблуждава, че щом попадне в кофата, боклукът става "нечий друг проблем“. Уж напредналата човешка цивилизация все още използва средновековни начини за справяне с отпадъците си – като погребване в дупки и изгаряне или чисто и просто изхвърляне, последствията от които – и очевидни, и невидими – носим всички ние. Оказва се, че във всеки един от нас живее по някое и друго токсично вещество, което несъзнателно захранваме с отпадъците, които генерираме.

До такава степен сме свикнали с храната, пакетирана в шарени опаковки, че вече не ни прави впечатление многобройната пластмаса, която употребяваме ежедневно – хляб в пакетче, мляко и сирене в пакетче, месо в пакетче, даже и плодовете и зеленчуците вече са обвити в целофан.

Всеки ден се докосваме до толкова много пластмасови опаковки, които използваме за ден-два, понякога и за броени минути, а след това изхвърляме, без дори да знаем какво се случва всъщност с тях. Опасностите, които ни носят отпадъците, не са никак малко. Въпреки това предпочитаме да не се замисляме за тях.

Ясно е, че не можем да избегнем напълно контакта с пластмасата, но пък може да го ограничим. Като например закупуваме прясна храна направо от производителя, която не е пакетирана, а е в хартиена торбичка или се предлага в стъклени буркани и шишета.

Създателите на "ЕкоЛогика" не задължават зрителя да обърне внимание на начина си на живот, но се надяват, че като покажат добрия пример, ще събудят желанието за промяна у всеки от нас. Ще поставят и началото на необходимия дебат по темата.

Ако пък в идеята за заления ринг на София, опазването на видовете и грижата за популацията, компостирането в домашни условия, зануляването на отпадъка и прогонването на предразсъдъците към еко- и биопродуктите въвлекат и бизнес средите – например чрез инициатива за оползотворяване на отпадъците на работното място, каузата им още повече ще се осмисли.

В "Кино с думи" основният гръбнак на документалния уебсериал – продуцентката Сияна Недялкова, режисьорът Георги Светломиров и операторът Младен Минев – разказва за:

· нишата, която запълва със създаването на "ЕкоЛогика";
· социалната значимост на темите, засегнати в епизодите;
· покоряването на две форми, в които всъщност екипът е начинаещ – документалистиката и уебсериалът;
· създаването на интимна обстановка в рамките на творческия процес, която да отговаря на потребностите както на всеки замесен в работата, така и на целите на поредицата;
· срещите с хората, които са в основата на това и всяко друго филмово изживяване;
· идеята да намериш съмишленици в каузата си;
· работата с неподправената емоционалност на личността в кадър и документалното кино като начин да се подчиниш на живота, чийто сценарий не може да се сравни с написаното от човек.

Чуйте всичко това и още много в звуковия файл.

Снимки – "ЕкоЛогика"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени