Кино с думи

неделя (през седмица)
от 21.00 до 22.00 часа

"Кино с думи" среща слушателите с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино, за да разкрие всичко най-актуално и любопитно от процесите по реализиране на една кинопродукция в България.

"Кино с думи" има четири рубрики: "Те ще ме цакат с българско кино", където под формата на дискусия се разглежда определена тема от участници, които се включват в разговора от своята професионална гледна точка; "Извън кадър", където – позовавайки се на жанра на портретното интервю, слушателите се срещат отблизо с личност с дългогодишен творчески път или утвърдени творчески тандеми; "Киното на младите", където на фокус са младите таланти на българското кино и тяхната представа за седмото изкуство у нас, и "В кината", където се представят най-новите български филми, които могат да бъдат гледани на широк екран.

Екип: Таня Димова, Диляна Трачева

Публикации

Никола Бозаджиев, лидерите на време и киното на сетивата

В близост до природата човек не просто става по-добър, той става по-човек. И в този объркан свят, който се опитваме да наместим, все още има изкуство, което цели да ни припомни връзката на човека с корените му и нейната сила. За Никола Бозаджиев това..

публикувано на 13.03.23 в 11:15

Димитър Гочев за революцията в киното и еволюцията в технологиите

Кинопродукции, които да поддържат високо ниво – към това се e стремял винаги Димитър Гочев . За него всичко е работа, работа и пак работа. Навярно заради това и постига революция в българското кино, защото "Под прикритие" беше и все още си остава..

публикувано на 06.03.23 в 17:05

В кината: "Смирен" на Светослав Драганов

Навярно всеки човек има своята представа за живота, който иска да живее, и може би в немалко от случаите се смирява над нейната невъзможност. Представете си, например, да сте кинорежисьор у нас и да искате да покажете лицето на същия този живот. Дали ще..

публикувано на 13.02.23 в 10:46

Актрисата Елеонора Иванова и киното, което те пуска по пързалката на чувствата

Тя е само на 24 години, но вече има запомнящи се роли на театралната и киносцената. Отдава се на персонажите си, но не и на всяка цена. Ако не намира смисъл и урок за себе си в тях, не тръгва по този път. За своето време в света на актьорското..

обновено на 30.01.23 в 16:45

В кината: "Януари" на Андрей Паунов

Да потънеш в "Януари", е като бленуван кошмар – студ, мистерия, мрак, въпроси – понякога риторични, понякога просто невъзможни, съмнения, фантастична реалност, но все пак реалност, доказан абсурд, при това някак желан. Като добавим към това и двама мъже и..

публикувано на 16.01.23 в 12:23
Драгомир Шолев

В окото на абсурдността с киното на Драго Шолев

Посветил се на това да докаже, че българският език е и винаги ще бъде език на киното, Драгомир Шолев не спира да създава стойностни провокации, които припомнят на зрителите, че родното ни седмо изкуство е част от техния интерес. Последната провокация на..

публикувано на 21.11.22 в 09:59

Орлин Милчев: Изкуството да падаш е правенето на българско кино

Ако го попитате, ще ви каже, че работата на режисьора е сходна с тази на диригента – той не свири, но налага начина, по който се интерпретира дадено произведение. Неслучайно основата му задача като режисьор на достойният дебют, какъвто всъщност се явява..

публикувано на 07.11.22 в 08:45

Животът на киното в дигиталната ера

Част от същината на киноиндустрията несъмнено се крие и в нейната техническа възпроизводимост. В днешната дигитална ера са налице различни дистрибуционни канали за разпространение на филми – кинопоказ, телевизионно излъчване, платформено и фестивално..

публикувано на 24.10.22 в 09:45
Безсмъртният, Анна и Ковачът

"Безсмъртният", "Анна" и "Ковачът": филми от един фестивален живот

Най-красноречиво за качествата на един кинофестивал говорят филмите в неговата селекция. Когато те са разнообразни в темите и жанра си, започваш да разбираш, че българското кино развива своя потенциал, независимо от насоченото към него недоверие понякога,..

публикувано на 10.10.22 в 09:00

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава..

публикувано на 26.09.22 в 10:00