Кино с думи

неделя (през седмица)
от 21.00 до 22.00 часа

"Кино с думи" среща слушателите с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино, за да разкрие всичко най-актуално и любопитно от процесите по реализиране на една кинопродукция в България.

"Кино с думи" има четири рубрики: "Те ще ме цакат с българско кино", където под формата на дискусия се разглежда определена тема от участници, които се включват в разговора от своята професионална гледна точка; "Извън кадър", където – позовавайки се на жанра на портретното интервю, слушателите се срещат отблизо с личност с дългогодишен творчески път или утвърдени творчески тандеми; "Киното на младите", където на фокус са младите таланти на българското кино и тяхната представа за седмото изкуство у нас, и "В кината", където се представят най-новите български филми, които могат да бъдат гледани на широк екран.

Екип: Таня Димова, Диляна Трачева

Публикации

Поглед към жените режисьорки в българското кино

Киното е вселена – има от всичко и за всеки, дава живот, смисъл, палитра от чувства и емоции. Тази вселена обаче е изваяна от много и различни планети. За някои от тях по-рядко се говори, но историята и усещането, което киното прокарва, доказват, че..

публикувано на 28.03.22 в 16:05

„В сърцето на машината“ – още една песен за човека

„Кино с думи“ влиза в „В сърцето на машината“, за да стигне до сърцето на киното. Поглежда в пробойните на човешката душа, за да открие спасението. Говори колкото за кино, толкова и за човешкото в нас. Причината е една друга „Песен за човека“, вдъхновена..

публикувано на 14.03.22 в 08:40

Документалното кино като подход към истината

Действителността е първото отличително качество на документалните филми и главен герой във всеки от тях. Ако действителността обаче се задоволява само с истината, документалното кино има способността да я облича в различни думи и визии, но винаги с цел да..

публикувано на 05.03.22 в 09:40

Как се гради образ в киното

Казват, че киното е колективна психотерапия, чрез която можем да реализираме тайните си желания. Най-прекият път към осъществяването на тези наши мечти осигуряват образите в един филм или сериал. Нима не са те тези, които чрез репликите си и посланията,..

публикувано на 24.02.22 в 08:45

Фестивално или зрителско – опит за разделение на българското кино

Предполага се, че когато на дневен ред се поставя казус, който засяга конкретни страни, тези страни трябва да бъдат поканени на разговор. Уви, у нас невинаги става така. На провелата се неотдавна среща между народните представители от парламентарната..

публикувано на 15.02.22 в 17:56

Критиката като изкуство

“Критиката на изкуството, когато е направена добре, може да остави дори по-голямо удоволствие от изкуството, на което е посветена.” – казва Роджър Ебърт. Вдъхновени от думите на първия филмов критик със звезда на Алеята на славата, решихме да разгледаме..

публикувано на 25.10.21 в 12:22

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“,..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Стефан Командарев в “Без маски в киното"

След кратката лятна пауза на „Кино с думи“ представяме вдъхновяващ разговор като част от рубриката „Без маски в киното“ с един от най-талантливите и увлекателни разказвачи на истории в българското кино! Един творец, който с всеки от филмите си поставя..

публикувано на 20.10.21 в 14:35

Новата вълна в българското кино

Ежедневно се изправяме пред множество избори, свързани с желанието ни за развитие и усъвършенстване в професионалния ни път. Именно за избора да получиш кинообразованието си в България ще си поговорим с нашите събеседници, които правят първите си стъпки в..

публикувано на 19.10.21 в 08:15

NB! – Екипът говори

Екипът на „Кино с думи“ застава зад микрофона, за да разкаже повече за любовта си към българското кино и вдъхновението да „влюби“ зрителите в него. Поглеждаме към случващото се и с нотка критика – изключително важно е да бъде изразена, най-вече към това,..

публикувано на 22.07.21 в 08:25