Кино с думи

неделя (през седмица)
от 21.00 до 22.00 часа

"Кино с думи" среща слушателите с едни от най-интересните и утвърдени личности в българското кино, за да разкрие всичко най-актуално и любопитно от процесите по реализиране на една кинопродукция в България.

"Кино с думи" има четири рубрики: "Те ще ме цакат с българско кино", където под формата на дискусия се разглежда определена тема от участници, които се включват в разговора от своята професионална гледна точка; "Извън кадър", където – позовавайки се на жанра на портретното интервю, слушателите се срещат отблизо с личност с дългогодишен творчески път или утвърдени творчески тандеми; "Киното на младите", където на фокус са младите таланти на българското кино и тяхната представа за седмото изкуство у нас, и "В кината", където се представят най-новите български филми, които могат да бъдат гледани на широк екран.

Екип: Таня Димова, Диляна Трачева

Публикации

Кадър от

"Златната роза" на сериалите

Фестивалът на българския игрален филм за първи път включи сериали в програмата си. През януари 2022 година в Закона за филмовата индустрия влязоха в сила промените, според които сериалите могат да получават държавна помощ – 3 млн. лева на година по..

публикувано на 25.09.23 в 11:30

"Моралът е доброто" – изкуството да казваш истината (в очите на силните днес)

"Моралът е доброто" на Веселин Диманов достигна върха в българското документално кино. Статистиката от 2015 година насам показва, че филмът, който разказва за живота и работата на известния юрист, интелектуалец и общественик доц. д-р Кристиан Таков, е..

публикувано на 11.09.23 в 09:05

Кинематограф.БГ и мъдростта на късото кино

Разказът на история е един от най-ефектните методи за учене, усещане на емоции и предаване на опит, а когато историята е разказана добре, то тя е и изкуство. Зад тези думи застават създателите на Кинематограф.БГ – първата в България платформа,..

публикувано на 14.08.23 в 09:45

Българското кино като водеща новина

"Уроците на Блага" ще докосне много хора и ще достигне до широката публика", смята продуцентката на наградения с "Кристален глобус" на Карлови Вари филм Катя Тричкова , член на Европейската филмова академия. За нея е  отговорност и удоволствие да..

публикувано на 03.08.23 в 14:15

Ели Скорчева и "Кристалният глобус"

Когато положението не е "като на кино", а "като в живота" и екранът е най-точният достоверен източник на историите, на които искаме да вярваме, едва ли в момента има причина да говорим за друг филм освен за "Уроците на Блага" на Стефан Командарев...

публикувано на 17.07.23 в 09:02
Димитър Маринов

Димитър Маринов: Изкуството не е въпрос на вкус, а на вяра

Недейте да принизявате актьорството в професия, казва Марлон Брандо, а Димитър Маринов  добавя, че за него актьорството е предизвикателството да прави онова, което не знае как се прави. И голяма заслуга за това има родината, която живее в него, макар..

публикувано на 05.07.23 в 17:11

Режисьори изразиха несъгласие с предложените промени за оценяване на филмови проекти

25 от режисьорите ни изразиха несъгласие с новопредложения начин за оценяване на филмови проекти при кандидатстване за финансиране от Националния филмов център . В отворено писмо те призоваха участието на фестивали и постиженията на автора да взимат..

публикувано на 20.06.23 в 08:45
Проф. Станислав Семерджиев

Гилдията на българските сценаристи с искане за колективни договори и справедливо възнаграждение

Сценаристите у нас излязоха на протест пред Народното събрание, за да изразят недоволството си от условията на работа и предпоставките за създаване на най-важния елемент от всяка една филмова продукция – сценария. С това те поставиха началото на..

публикувано на 19.06.23 в 08:45

В кината: "Анна" на Боримир Илков - Боно

На 9 юни по кината в цялата страна тръгва "Анна" – дебютът в пълнометражното игрално кино на режисьора Боримир Илков – Боно. Един на пръв поглед женски филм, който развива темата за осъзнатото майчинство и изборите на една отдадена на работата си жена. И..

публикувано на 23.05.23 в 17:45
Мартина Троанска

Мартина Троанска с номинация за кинонаградата 355 на фондация "Стоян Камбарев"

Гледахме Мартина Троанска в " Рибена кост " – филмът на Драго Шолев, който представя абсурдността на реалния живот, в която човек, докато се оглежда в окото на умрял делфин, може да прозре безсилието на местната власт. Гледахме я и в "..

публикувано на 13.04.23 в 09:15