Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Чикаго с първи парад и голям празничен събор за 24 май

4
Снимка: Елена Цанева

10 неделни училища от района на Ветровития град, 20 културно-просветни организации и учители и ученици от българските училища  от  Индианаполис, щата Индиана, деца и възрастни в национални костюми, български знамена, цветя и празнично настроение. Така изглеждаше първият български парад в района на Чикаго.

Манифестацията на най-голямото българско училище зад граница наречено Малко-българско училище, която те правят от 10 години сега със съдействието на генералното ни консулство в Чикаго се  превърна в Празничен парад на българите посветен на 24 май.

Шествието тръгна от Гимназията в предградието Елк Гроув  и стигна до близкият Ротари парк, където прерасна в празничен събор, събрал не по-малко от 2000 българи.

Надиграваха се танцовите ансамбли "Хоро" , "Верея", "Виванов", надсвирваха се оркестрите "101 гайди Чикаго" и "Гурбетчии", цигуларят Свет Радославов, надпяваха се Jersey Girls и дует Минкови, виха се кръшни хора.

Празникът ни не остана незабелязан и за американските медии дори. Един от най-гледаните тв канали – Ей Би Си, посвети кратък репортаж за събитието в Централната си новинарска емисия.



Снимки: Елена Цанева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна