Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 15-23 май 2022

Силвия Аздреева на Еверест
Снимка: Фейсбук профил

На 15 май Силвия Аздреева стана втората българка, изкачила Еверест (след юристката Петя Колчева - през май 2009 г.) и първата - на Лхотце. 35-годишната петричанка достигна най-високия връх на планетата с комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа, с когото на следващия ден стъпиха и на съседния осемхилядник - Лхотце. Аздреева все още не е давала интервюта и подробности за експедицията почти няма. 

Силвия и Нирмал Пурджа на Лхотце
Ръководителят на групата обаче, Нирмал Пурджа, обяви, че е поставил два нови рекорда - изкачване на 3 осемхилядника за по-малко от 9 дни (Канчендзьонга, Еверест и Лхотце за 8 дни, 23 часа и 10 минути) и последователно изкачване на Еверест и Лхотце за 26 часа. Той изтъкна, че е постигнал това без употребата на допълнителен кислород. Непалецът, който управлява фирма за водене на клиенти по високите върхове, се похвали, че има зад гърба си вече 29 експедиции на осемхилядници и всички те са били успешни, а в близките дни се отправя за 30 пореден път към Еверест и за 31 път към Лхотце с поредните групи туристи.


Междувременно, продължителният прозорец от подходящо време позволи на близо 600 души да изкачат Еверест този сезон (по-голямата част - шерпи), включително хора с ампутирани крайници и тийнейджър, а на "покрива на света" беше качено дори пиано, с което беше поставен рекорд за най-високо свирене на този инструмент. Едно от редките изключения в масовото използване на допълнителен кислород, наричан от мнозина "допинга във високата планина", беше изкачването на 43-годишния германец Давид Гьотлер. Разбира се, наложи му се да изчака отново образувалите се колони от дишащи изкуствен кислород хора, за да може да се придвижи по-спокойно нагоре. Изкачи върха на 21 май и така записа шестия си осемхилядник. Тук трябва да се уточни, че дори и в т.нар.безкислородни изкачвания има разлики, понеже е от значение дали екипът сам си фиксира въжетата, или ползва опънатите от хора с бутилки въжета.

Пътят към Еверест
Заради комерсиализацията на изкачванията на Еверест ветеранът Marc Batard се отказа от проекта си за изкачване на върха без допълнителен кислород. Французинът имаше намерение да отбележи 70-ата си годишнина с изкачване по нов маршрут, заобикаляйки ледопада Кхумбу. Бетар е известен с това, че през 1988 г. успява да изкачи Еверест без допълнителен кислород за 22,5 часа. С планираното за този сезон изкачване французинът искаше да сложи край на височинната си кариера.
Колекционери на върхове, туристи на голяма надморска височина и любители на статистиката изпълват Базовия лагер, добре зареден с кислородни бутилки и лични шерпи - това е част от картинката, обрисувана от Бетар.
Алекс Тоткова
Николай Русев и Алекс Тоткова успяха да достигнат полуфиналите на третия, последен кръг от Европейската купа по спортно катерене в дисциплината “боулдър” за мъже и жени. Състезанието се проведе в Клагенфурт, Австрия. Алекс постигна 12 място, а Николай - 9-о, оставайки на косъм от финалите, където отиват първите осем състезатели. Това е най-доброто представяне на младите български катерачи за този сезон в най-тежката възрастова група. От другите български участници - Слав Киров зае 31 място, Матей Мицев - 40, а Росен Руев - 54. 

Междувременно, Международната федерация по спортно катерене отмени два кръга от Световната купа, които трябваше да се проведат идната есен в Китай. Причината е новото разпространение на коронавируса в азиатската страна.

В края на миналата седмица в София се проведе Държавното първенство по спортното катерене в дисциплината “скорост” за мъже и жени, юноши и девойки. Първите места и в двете възрастови групи бяха заети от Петра Барова и Слав Киров, а техният клуб - “Алтиус”, спечели най-много медали в състезанието - 7 златни, 5 сребърни и 2 бронзови, следвани от клуб "Селт"-Казанлък и СК "42".

Моника Филипова и Шабан Мустафа повториха победата си в планинския маратон Каланджа, който се проведе на 21 май в района на Синеморец. Моника измина 42-километровото трасе за 3 часа и 50 минути, а Шабан - за 2:43:17, като подобри времето си от миналата година с 8 минути.

За първи път в историята на скайрънинга се проведоха състезания от дисциплините вертикален километър, планински маратон и ултра на рекордната за момента височина от 5895 м. Това се случи миналата семдица в Килиманджаро - най-високата планина в Африка. Победи швейцарският бегач и световен шампион по скайрънинг Roberto Delorenzi, който измина трасето за 1 час и 17 минути и така стана първият рекордьор по него.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна