Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13-о издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София"

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започва от 25-и и продължава до 29 май 2022 г. Домакин на събитието е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала и тази година е “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят".

МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел – обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници. Той е мост между младите професионалисти от цял свят. 

На Фестивала ежегодно се връчват 10 награди. Провежда се и национален конкурс за най-добър български анимационен филм. Гран При е "Златен кукер", а Специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков, патрон на БАНХА.

Тази година в програмата са включени изложби, анимационни работилници, майсторски класове, както и селекция от 120 филма (избрани от 2700) от 98 страни. Специален гост и председател на журито е световноизвестният аниматор и член на Холивудската академия Хуан Пабло Сарамея. Преди да получи своя "Оскар" за филма "Луминарис", той беше жури на второто издание на фестивала "Златен кукер". 

Официалната церемония по откриването на 13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София'' е на 25 май от 20.00 ч, но преди това от 14 ч. има уникален майсторски клас на Елеонора Аспарухова – 2Д аниматор и преподавател по анимация в Училището по дигитални изкуства (SODA), Университет Манчестър Метрополитън, и разбира се, Майсторски клас на Хуан Пабло Сарамея от Аржентина, член на Холивудската академия, един от най-талантливите аниматори, който прави невероятна стоп моушън анимация! 

Организаторите са предвидили и Анимационна работилница за деца – Animation workshop for children – събота 28 май, 10.00 ч. След нея има и изложба на децата и учениците, участвали в настоящата и в предишни анимационни работилници. За тези 13 години „Златен кукер“ 6 пъти е под патронажа на МОН. Тази година той се осъществява с подкрепата на НАТФИЗ, НФЦ, Министерството на културата, МОН.

Програмата на фестивала можете да видите тук.

Събитието може да бъде проследено и онлайн по Neterra.TV+ в рамките на 4 седмици от 30 май 2022 г.

Входът за НАТФИЗ за всички събития е свободен, "защото съзнаваме, че знанията и уменията са безценни и е важно за всеки почитател на анимацията да има възможност да види най-добрите филми от конкурса и да присъства на изключително полезните майсторски класове и анимационни работилници".

На "Артефир" гостуват Надежда Славова, директор на фестивала, аржентинският аниматор Хуан Пабло Сарамея, член на Холивудската академия, и Елеонора Аспарухова, преподавател по анимация в Училището по дигитални изкуства (SODA). 

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – 2022.animationfest-bg.eu

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна