Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романтичен концерт за цигулка прозвуча за 100-годишнината на Александър Райчев

Снимка: В. Балевска

На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, блестящият цигулар Светлин Русев изпълни "Песен" от Панчо Владигеров в една от най-големите катедрали в Париж. Това се случи броени дни след като той буквално "възкреси" едно напълно забравено българско музикално съкровище - Концерта за цигулка и оркестър от Александър Райчев. 

Творбата е изпълнявана само веднъж преди точно 30 години - на 24 май 1992 г. - от Минчо Минчев, на когото е посветена, и пак от Софийската филхармония, но под диригентството на Йордан Дафов. Тогава тя е част от концерта, с който се открива фестивала "Софийски музикални седмици", а поводът да прозвучи е 70-годишнината на композитора. 
Сега, с второто й изпълнение, беше отбелязана 100-годишнината от рождението на Александър Райчев. 

Макар че концертът носи заглавието "Романтичен", самият автор пише по повод създаването му: 
"Животът е настръхнал… Животът е озъбен и ражда роботи… Хлад вее… Чувствам се ограбен… Къде ми е романтиката?… Смеят ми се…
Романтиката на любовта и нежните трепети. Романтиката на необяснимата тъга и меланхолията. Романтиката на мечтите и надеждите… Протягам ръце и търся изцеление… Пиша за себе си… пиша и за вас, приятели мои!" 

Светлин Русев изпълни Романтичен концерт за цигулка и оркестър на 12 май в зала "България" в партньорство със Софийската филхармония под диригентството на Григор Паликаров. Веднага след това цигуларят разказа за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за преживяването си и за впечатленията си от произведението. 

Чуйте в звуковия файл интервюто и документален запис от концерта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна