Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо е важно за децата с диабет да контролират заболяването си?

Снимка: Pixabay

Безплатни обучителни тренинги за деца с диабет организират от "Лайънс клуб" съвместно с Българската асоциация "Диабет" (БАД) и Националното съдружие по детска ендокринология (БНСДЕ).

Подробности за "Нашият ден" дава д-р Герго Гергов, ръководителят на националната кауза "България срещу диабета“. Това са последните два обучителни лагери, които сме включили в програмата на националната кауза. Те се реализират в комплекс "Магура“, който се намира в непосредственост до единственото тектонско езеро в България - Рабиша. Лагерите са изцяло безвъзмездни за дете и един негов родител или наставник.

Целта е участниците да получат практични познания за правилно хранене и дозиране на инсулин, за верен надзор при физически натоварвания, приемане на комплицирани въглехидрати (вредни, само че обичани на децата храни), ще научат по какъв начин се работи с актуалните електронни датчици за следене равнищата на кръвната захар и ще се срещнат с характерното деяние на другите типове инсулин. За децата е създадена специфична увлекателна стратегия, чиято цел е освен да осъзнаят в деяние въздействието на спорта, страстите и адреналина върху контрола на кръвната захар, само че и да преживеят приятни моменти с близки хора в спокойна среда.

Инсулиновите помпи от няколко години се реимбурсират и покриват от Здравната каса, но битката за сензорите е с давност от няколко години. Причините бяха две – липса на доставчици, защото за тях България е малък пазар. А втората бе – нежеланието на НЗОК да подготви правила и документи. Но през 2021 г. официално бяха представени тези правила за реда и начина, по който може диабетно болните с тип 1 да кандидатстват.

Допълнителна информация за детските обучителни лагери: 0887 806086 – д-р Герго Гергов – ръководител на националната кауза “България срещу диабета“.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени