Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо не е забравено, Гладоморът - също

Гладоморът е черна страница в историята на Украйна. Масовият глад в Съветска Украйна през 1932-1933 г. е предизвикан от политиката на съветското правителство, оглавявано от Йосиф Сталин. Повече от 25 страни са признали гладоморът за геноцид.

Подобно страдание са изпитали през зимата на 1946-1947 г. и много хора в Бесарабия. Именно за този по-малко известен период е провокиран българският журналист Петър Марчев (▼) и години по-късно – през ХХI век, създава документален филм и книга със спомени и разкази на оцелели от този втори Гладомор.

"Бях потресен и реших, че трябва да отида на място, да запиша последните оцелели свидетели на тези страшни събития", разказа пред Радио София авторът.

Той отива до Тараклия през 2006 г. и записва хора благодарение на братята Димитър и Иван Боримечкови – "трегери на българщината в Молдова". Публикува репортажи в български медии.
По-късно – през 2014 г. посещава същите места, вече с камера и оператор.

ората не таяха мъст, а по-скоро страх, потрес", допълни Марчев. И обясни, че причините и за двата гладомора на Сталин са едни и същи – да сломи духа на средното селячество в Украйна, за да се осъществява по-безпроблемно колективизацията.

Жертвите в първия Гладомор (1932-34) жертвите са около 7 милиона. А около 15 години по-късно – около 700 хиляди.

Етническите българи – жертви на двата гладомора, са около 100 000, коментира Петър Марчев.

Неслучайно неговият документален филм се казва "Незабрава".

Той е завършен през 2016 г., представян е на фестивала "Златния Ритон" в Пловдив, показван е и в Германия, излъчван е от една телевизия, но не и от БНТ.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.

  • Петър Марчев (р. 1960) живее в Казанлък. Работи като журналист. Написал е няколко книги. Първата - "Цигански роман" (1993), е отличена с Голямата награда за дебют на "Южна пролет". Романът "Страната на белите негърчета" (2000) е издаден с конкурс на Сорос център, София. Следват "Led Zepelin - романът" / "Песнопойка за плешиви хипита" (2004), интернет-романът "К@ниб@лите" (2008), "Извънземното от Долна Митрополия".
    Печелил е Голямата награда за разследваща журналистика "Джеймс Баучър" (2010) на Ирландското посолство. Специализирал е кинорежисура в НАТФИЗ при проф. Светослав Овчаров.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна