Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Призовал ли е Лех Валенса към изтребление на руснаци?

Лех Валенса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация в сайта "Лентата" с автор Мартин Карбовски (може да се прочете тук) коментира изказване на Лех Валенса - президент на Полша от 1990 до 1995 г. и носител на Нобеловата награда за мир за 1983 г., който призовал "Русия да бъде депопулирана до 50 милиона човека" от настоящите около 145,5 млн. души (по данни на Росстат към 1 януари 2022 г.).

В публикацията се споменава "изтребление на руснаци". "Хубаво е, ако сте за редуциране на Русия - да отидете там и да убивате, да убивате - оставете смешките с делфините. Война е", отбелязва още авторът, който прави аналогия с Холокоста и пише, че му е "криво" от казаното от Лех Валенса.

Публикацията съдържа и линк към текст на сайта "Офнюз", който цитира освен думите на Валенса "да се намали населението на Русия до 50 милиона" и тези на говорителката на руското МВнР Мария Захарова, която сравнява бившия полски президент с "украинския националист Чикатило".

Скрийншот от публикация на М. Захарова в Телеграм

"Лауреатът на Нобеловата награда за мир, бившият президент на Полша Лех Валенса призова за съкращаване на Русия до 50 милиона души. Той смята, че за постигане на сигурност в света Русия трябва да бъде "разчленена". Разсъждения в стила на маниака и украински националист Чикатило, който между физическото съкращаване на населението и изяждане на разчлененото мечтаел "да живее като в Полша". 

И коментарът в "Лентата", и този на Мария Захарова внушават, че Лех Валенса е призовал за изтребление на милиони руснаци.

Твърдение: Лех Валенса е призовал за изтребление на милиони руснаци

В интервю за френска телевизия, което е цитирано и от в. "Фигаро", Лех Валенса заявява, че "дори Украйна да спечели войната, след 5 години, ще бъдем изправени пред същото, след 10 години ще се появи друг Путин. Поради това трябва да променим политическата система или да организираме въстание на руски народи".

Кадър от интервюто с Лех Валенса

"Около 60 народности са анексирани. Нужно е да се вдигнат тези хора, които са били анексирани. Нужно е да се промени политическата система в Русия или населението ѝ да бъде доведено до 50 милиона жители", казва още Лех Валенса в интервюто.

От думите му ясно се вижда, че не призовава за изтребление на руснаци, а за отделяне на територии от състава на Русия (разчленяване по думите на М. Захарова) и вследствие на това да бъде намалено населението на Русия.

Заключение

Твърдението, че Лех Валенса е призовавал за изтребление на руснаци е НЕВЯРНО, тъй като бившият полски президент иска намаляване на населението на Русия, но по пътя на отделяне на територии от състава на Руската федерация, а не чрез изтребление. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.