Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че преди време семейството гостува в предаването броени месеци след като изкачи връх Килиманджаро, висок 5895 метра. Самият факт звучи достатъчно интригуващо, но, като прибавим информацията, че двамата са били по на 65 години, а Павел и със сменена става, направо се превръща в сензация.

Но африканският първенец далеч не е единственият връх в кариерата на семейство Благеви. Те имат регистрирани седем международни патента, Албена е вписана в "Алеята на славата" на огромна американска корпорация. Връх е и близо 50-годишният им щастлив съвместен живот, увенчан с две дъщери и трима внуци. Тъкмо заради внуците започва и увлечението им по фотографията. За да снимат момчетата, гордите баба и дядо купуват скъп фотоапарат, а когато децата си заминават след ваканцията, решават да го оползотворят, като запечатват природни красоти.

Албена и Павел един през друг си припомнят интересни случки, докато са снимали изгреви, залези и пейзажи из Америка. Те имат всички основания да се гордеят с дъщерите си. Деница е завършила биомеханично инженерство в "Йейл", медицина в Ню Йоркския университет и специализира пулмология в Харвард. Вера учи в Уортън, най-доброто бизнес училище в Пенсилвания.

Човек е толкова пъстър, колкото са шарени мечтите му. А Албена и Павел Благеви не се шегуват, когато споделят плановете си за трекинг в Хималаите след изкачването на Килиманджаро.

Разказът им чуйте в звуковия файл.


Снимки: Павел Благев

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна