Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Божинов обясни защо е изтеглил "Бягство" от българската надпревара за "Оскар"

Виктор Божинов
Снимка: БГНЕС

Оказа се, че един от членовете на селекционната комисия от Националния филмов център, не е допроверила кандидатите и едни от членовете ѝ е бил част от нашия снимачен екип, което автоматически означава, че цялата процедура може да се проведе некоректно и в тази връзка решихме да оттеглим нашия проект. Голямата причина обаче е всъщност начинът, по който се избира тази комисия

Това каза за БНР режисьорът Виктор Божинов, който оттегли филма си „Бягство“ от българската надпревара за „Оскар“. 

Процедурата се случва в рамките на Националния съвет за кино - консултативен орган към Изпълнителна агенция „Национален филмов център“. Такъв съвет обаче не функционира заради процедурни проблеми, обясни той.

„Заедно с продуцентите на филма, категорично считаме, че основата на такъв тип провеждане на такава селекция би трябвало да стъпи на това, което пише в закона“.

Едно от условията за участие и филмите да имат кино премиери до 30-ти ноември тази година. От петте филма, които тепърва предстои да имат премиери, само два имат официална дата за разпространение, допълни Божинов.

„В цялата тази ситуация, понеже усещаме, че отново тази процедура е на път да генерира някакъв скандал и разправия в гилдията, просто решихме да се отдръпнем назад“.

Не знаем кой ще бъде избран, но практиката на българското кино, когато организира такива конкурси и фестивали, винаги показва, че има един втори план, в който бушуват едни страсти и ние просто избрахме да не участваме и в такива страсти.

Запитан дали филмът ще загуби от това изтегляне, Божинов коментира

„От това, че български филми всяка година биват номинирани, българското кино спечелило ли е нещо“.

Според Божинов „Бягство“ не е достоен за „Оскар“ и екипът няма намерение „да се бутаме да бъдем туристи, да отидем някъде на държавна издръжка“.

В момента режисьорът прави сериал за БНТ - "Вина", който ще бъде представен през есента. Паралелно се бори "да се случи" филмът "Чамкория", чиято поява обаче среща пречки.  
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна