Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тодоров: За изкуството и апокалиптичният свят

Наричат Владимир Тодоров най-успелият българин в Холивуд.  Повече от 30 години той измисля и рисува персонажи във филми на Спилбърг,  Крис Кълъмбъс и Земекис. В рамките на Аполония 2022 на 5 септември в предвидена среща с аниматора и визуален артист Владимир Тодоров в SoundCafé/YachtClubв Созопол. От 11:00 ч. публиката може да научи неговата история за "Цената на успеха". 


"В живота си аз не се взимам на сериозно, но взимам на сериозно работата и имам сериозно отношение към нея. Не знам защо такива песимистични, антиутопични идеи ми влизат в главата, това са някакви сънища. Така беше и с предишния ми филм "Трепет", казва за "Артефир" Владимир Тодоров.

Аниматорът споделя, че войната в Сирия го е вдъхновила за реализира анимационната лента "Мечтател". Това е вторият му авторски филм и отзивите на критиката за него са повече от възторжени. Разрушенията на една култура, която изчезва в рамките на няколко години се оказват решаващи. И допълва че създава един свят, разрушен от възрастните, оставили едно невинно дете да се справя с грешките им. Но, във филмите му винаги има капка оптимизъм.

"При всяка война изкуството е оцелявало. Хората дори и в най-тежките моменти имат нужда от някакво развлечение или някъде, където да се скрият и да избягат от тази действителност“, твърди Владимир Тодоров.



Сюжетът на лентата отвежда в недалечното бъдеще, когато планетата Земя се е превърнала в пустинен остров насред океан, потънал в мрак и тишина. Изоставено на този остров и единствено оцеляло след апокалиптична катастрофа е дете, което отчаяно търси начин да се добере обратно до цивилизацията. Анимационния филм "Мечтател" е антиутопична приказка, визуализираща хипотетичните страхове на милиони деца, растящи в един все по-несигурен и объркан свят.

Аниматорът обича да открива нови неща, постоянно търсещ е и мрази самодоволството. "В момента в който попаднах в реална конкурентна среда, трябваше много бързо да се науча или тази среда щеше да ме изхвърли. И след това стана рутинен навик, част от природата да не стоя бездейно“, посочва Владимир  Тодоров. 

Изминатият път учи аниматора на дисциплина в работата и  дисциплина по отношение на егото. Придобил е навикът да потиска и да търпи критика, както  да изхвърля ненужното.


"Никога не съм усещал, че съм успял, защото не знам в какво се изразява. Успехът е мимолетен и те разглезва, докато неуспехът те учи на много, тогава виждаш къде си се спънал и какво да избягваш", твърди Владимир Тодоров.

 Анимационният филм "Мечтател", който е част от фестивалната програма тази година и ще бъде представен на 4 септември от 20:00 ч. в Лятното кино в Созопол.

Целия разговор с Владимир Тодоров можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: ФС на Владимир Тодоров, apollonia.bg
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени