Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът и президентът на Италия приеха световните шампиони по волейбол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Катовице, пред 12 000 полски фенове, европейският шампион Италия свали от трона на света домакините от Полша. Победата с 3:1 гейма бе уникална, неочаквана за прогнозите, но напълно заслужена за адзурите, след като загубиха първият гейм и не се притесниха от грешките си. 

В Катовице се получи и съвпадение - преди година там те станаха европейски шампиони и сега световни, като по пътя си  отстраниха олимпийския шампион Франция и световния Полша. Така, след 24 години Италия е отново световен шампион за 4-и път, като преди това бе три пъти поред на световния връх.  

Тогава,  като играч със златните медали се окичи селекционерът Фердинандо Де Джорджи – за първи път със световна титла като треньор. Във връзка с всичко това, пред италианските медии той каза: „ Финалът срещу Полша бе като зрелостен изпит. Момчетата показаха, че имат нещо специално в себе си, защото не са само важни техническите им възможности,  но и човешките ценности, качествата им за колективна изява  и аз вярвам в тези дадености. Финалът бе върховно  изпитание за всичко това. С изключение края на първият гейм момчетата не се повлияха от голямата интензивност и натиск на поляците и реагираха като военни ветерани. Да се спечели световна титла като състезател и треньор са две различни неща. Като състезател се радваш сам  и съотборниците си, а като треньор изживяването е много по-пълно с щастието което изпитват всички останали. От голямо значение за успехите ни без Лигата на Нациите където сгреших аз, е отношението и участието не само на играчите, но и на федерацията, на треньорския щаб. Когато всички се движат заедно в една посока, резултатите се получават и този сезон със световната титла е много ценен за тези момчета”.

Фердинандо Де Джорджи е първият италиански треньор, който печели световната титла, защото първите две са с аржентинеца Хулио Веласко, а третата бе с бразилеца Бебето през 1998г. Тогава, на финала в Токио Италия победи Югославия с 3:0 гейма, в чийто състав бе Никола Гърбич – сега селекционер на Полша, който не успя да вземе реванш срещу Де Джорджи. Бившите му  съотборници от световната скуадра шампион – Андреа Лукета коментатор за РАИ и Андреа Дзордзи за Скай станаха чрез  него както шеговито бе казано – световни шампиони и като журналисти.

Най-добър играч на Мондиала е разпределителя и капитан на адзурите Симоне Джанели. Той игра на невероятна висота по всички елементи на играта, като в някои моменти от нейния ход бе неотразим като нападател. Общо с 8 точки, от които 6 в атака равно на 55% ефективност . В идеалния състав на Мондиала в който той е разпределител, са съотборниците му -  либерото Фабио Балазо, централният блокировач  Джанлука Галаси,  бразилецът Леал, поляците  Семенюк и Биениек. 

Всички централни издания поместват на челните си страници големи заглавия, които обобщено звучат така: „Адзури – мечта! Млада Италия доминира във волейбола – тя е световен шампион”.Рекорден зрителския интерес – 27% равно на над  4 милиона пред телевизорите. Адзурите бяха приети днес от държавния глава Серджо Матарела и от премиера Марио Драги и двамата гледали финала. Възхитен, президентът им благодари от името на цяла Италия, премиерът посочи, че „колективният дух е винаги успешен не само в спорта”!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна