Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С река на сърцето" – сериал, който говори честно за любовта

Луиза Григорова и Алeксандър Димов
Снимка: Красена Ангелова / NOVA

"С река на сърцето" е сериалът, който – докато ни показва Видин, както никога не бихме могли и да си го представим, и ни разхожда из вкуса на виното и изкуството на винопроизводството –ще ни припомня за пътя на сърцето и провокацията да живееш днес.

Заради новата телевизионна продукция от вторник до петък вече ще потъваме в малкия град, за да изплуваме от дълбините на човешката същност, с разбиране за хората и с необходимата доза съмнения за времето. Ще мислим за вярата и неверието – в нас, в другите около нас, в системата, която често обличаме като живот, в тайните, които колкото крият истината, толкова и я подхранват, в реката, която остава все така необятна, мистична и подканваща. Но най-вече ще гледаме, слушаме и четем в очите на истинни персонажи любовта – тази, която провокира още любов, тази, която от гняв се ражда, но и гнева побеждава, тази, която подхранва егото, но не и обичта, тази, която дава сила и променя съдби. Семейната сага ще ни разказва за взаимоотношенията между хора, които ги обединява един град, много тайни и любови, наследствени белези и минало, което създава настояще.

Вяра и Борис са наследници на заможна фамилия, но всеки от тях възприема запазването на семейния бизнес по свой начин. Животът ще ги учи, последствията ще ги изграждат, а любовта ще им покаже, че слабостта често може да бъде и сила, стига гневът да не е фактор. Такава ще е тяхната съдба в сериала, но и тази на още немалко ключови персонажи.

"С река на сърцето" дава заявка за надскачане на обичайните образи, в които сме свикнали да виждаме познатите ни вече актьори – Луиза Григорова-Макариев и Александър Димов, които се превъплъщават в ролята на брат и сестра – наследниците Боневи, Александър Сано, Христо Петков, Пламен Манасиев, Яна Маринова, Анастасия Лютова и Малин Кръстев. Различен ще видим дори популярния вече у нас актьор от Северна Македония Игор Ангелов, както и Мартина Апостолова, която прави първата си роля в български сериал след участието си в немалко успешни кинопродукции. Зрителите ще се запознаят и със сръбската актриса Ана Томич и младия Матьо Горанов. Ще видят на екран и Никола Додов, Леарт Докле, Йоанна-Изабелла Върбанова и Цветина Петрова.

"С река на сърцето" е заснет на красиви и може би непознати за широката публика райони на Видин и поречието на Дунав, чиито водни пейзажи се превръщат в ключов и магичен декор на сложната мрежа от събития. Голяма част от действието се развива във впечатляваща винарска изба, в която зрителите ще навлизат с течение на сериала. Негов режисьор е Мартин Макариев.

Сериалът е остросюжетен, с многожество любовни връзки и завръзки, промени, които ще предизвикат въпроси у зрителите и ще отправят покана за живот в тях и след края на излъчения епизод. За да се разгърне историята в сериала в пълния си потенциал, са създадени 42 авторски песни и шапки. Те, като един своеобразен пъзел, разказват онова, което пропускаме да видим, а можем. Композитор на музиката е Виктор Стоянов, а човекът, отговорен за текстовете към нея и въобще за сценария на "С река на сърцето", е писателят Георги Тенев.

"С река на сърцето" – грешка на езика, но напълно вярна, защото играта на думи е просто неизбежна. Точно толкова, колкото е неизбежно и да бъдеш мъжко момиче в малък град, където всеки те познава и знае какво се случва с теб, много преди самата ти да разбереш.

Вяра е такова момиче – силна жена, жена опора, жена, която вдъхва вяра на хората около себе си, а и на актрисата, превъплътила се в нейния образ. Луиза Григорова-Макриев влиза в ролята на дъщерята на предприемача и винопроизводител Константин Бонев, чиято смърт преобръща живота в града. Тя работи като механик на драгажна баржа на река Дунав, но ѝ предстои да се върне обратно там, откъдето вече е избягала – семейната винарна и онова, което тя носи със себе си. Всичко в името на любовта, но какво има да ѝ каже тя – това е въпрос, който търпи развитие.

За мъжкото момиче, което Луиза носи в себе си, актрисата в главната роля в сериала "С река на сърцето" разказва в звуковия файл.

Другото мъжко момиче в сериала е шефът на полицейското управление във Видин – полицай Тополска. Тя е борец за справедливост, но и жена, попаднала в окопите на любовта. Играе я Мартина Апостолова.

Преди време актрисата, която познаваме от филма на Надежда Косева "Ирина", за който взе "Златна роза" за ролята си, впрочем – тя е носителка и на "Изгряваща звезда" на "Берлинале", заяви, че не желае да поема по пътя на българските сериали, защото не смята нивото им за достатъчно добро. Мартин Макариев обаче успява да спечели доверието ѝ и да промени изграденото ѝ вече мнение, той и идеята на сериала.

С какви думи точно Макариев е постигнал това – Мартина Апостолова пази в тайна. Споделя обаче други неща, чуйте ги в звуковия файл.

"С река на сърцето" ще се излъчва в телевизионния ефир от вторник до петък от 20 часа.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна