Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нямаш място в нашия град" – в търсене на човека зад маската на омразата

Документалният филм на режисьора Николай Стефанов и продуцентката и сценаристка Ралица Големанова "Нямаш място в нашия град" излиза на български екран. Премиерата му е в София на 20 септември на фестивала "София документал" под купола на "Ларго София". Филмът бе селектиран за някои от най-големите европейски документални фестивали.

"Нямаш място в нашия град" разказва за живота на няколко заклети фенове на футболния отбор "Миньор Перник, като деликатно разкрива всички кризи на съвремието – политическата, икономическата, здравната, екологичната, медийната, кризата в чувството ни принадлежност.

Филмът предлага поглед отвътре и съчувствие към противоречив главен герой – откровен нацист, татуиран със свастики и ликове на СС-овци. Такива хора обществото е свикнало да маргинализира от високата си морална позиция. "Нямаш място в нашия град" наблюдава как от разпада в обществото и от бедността се раждат омраза и нетолерантност, без да се намесва, без да съди и без да изобличава героите си.

Зрителят трябва да се пребори със собствената си съпротива при срещата с главния герой на филма, който постепенно сваля маската си и в крайна сметка изненадващо искрено се разкрива.



Чуйте втората част от разговора


Снимка – "София документал"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна