Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре започва 21-ото издание на Банско филм фест

Екипът на Банско филм фест
Снимка: Фейсбук страница



В сряда започва Банско филм фест - най-голямото по рода си събитие в Югоизточна Европа. Международният фестивал на планинарското и екстремно кино събира в градчето в полите на Пирин любители на планината, на киното, на екстремните спортове и на всякакви дейности на открито. Всяка годна тук пристигат някои от най-големите имена в света на катеренето и алпинизма, спелеологията и други подобни сфери. 

Фестивалът включва филмова програма със 70 премиерни ленти от над 30 държави, 9 изложби, срещи с публиката на българските и чуждестранните гости, планинарска академия за деца и младежи от региона, рубрика "Памет", мотивационни лекции, разказва Натали Петрова, един от двамата основатели и директор на Банско филм фест. Филмите са правени в някои от най-труднодостъпните точки на планетата, голяма част от тях са заснети с риск за живота. Председател на тазгодишното жури е Хавиер Бараязара (Испания) – основател и директор на Международния фестивал на планинарското кино в Билбао, президент на Международния алианс на фестивалите на планинарското кино.

Тази година официалните гости са 12. Сред българските са Иво Нинов - световноизвестен Big Wall катерач и бейс-джъмпър, Красимир Стянов, екстремен скиор, дългогодишен планински спасител и специалист по въздушно спасяване, Алексей Жалов - спелеолог, ръководител на многобройни български и международни експедиции, Кънчо Долапчиев - един от доайените на ски алпинизма у нас, участник в експедицията "Еверест '84".

Чуждестранните гости са Барбара Цангерл и Якопо Лархер - една от най-успешните алпийски свръзки в момента в света, Анна Тибор - първата полякиня, спуснала се със ски от Манаслу, посланикът на Полша в България Мачей Шимански, френският ски-алпинист Жан Анекин и испанският алпинист-ветеран Хуанхо Сан Себастиан.

За 17-а поредна година фестивалът включва и Детска програмаКакто децата, така и всички от публиката могат да се включат в занятията. Те включват проникване в пещера, катерене - на скали и на изкуствена стена, ориентиране, както и нощен урок по астрономия.

Програмата е публикувана в сайта на фестивала.

Тя включва и станалото вече традиционно състезание по катерене в памет на другия основател на фестивала - Петър Атанасов. На негово име има и награда за филмов сценарий. Петър Атанасов беше дългогодишен водещ на рубриката за екстремни спортове по БНР

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна