Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън събра външните министри на Армения и Азербайджан

Снимка: Ройтерс

Външните министри на Армения и на Азербайджан се срещнаха за пръв път след пограничните военни сблъсъци от миналата седмица.

Арарат Мирзоян и Джейхун Байрямов седнаха един срещу друг от двете страни на американския държавен секретар Антъни Блинкън часове преди началото на общата сесия на ООН в Ню Йорк.

След разговорите американският първи дипломат заяви, че "окуражен" от липсата на насилие през изминалите дни, както и че "силният, устойчив дипломатически ангажимент е най-добрият път за всички".

След като арменските властите ревизираха броя на жертвите, стана ясно, че в двудневния обстрел през границата са загинали 286 души.

АФП отбелязва, че в момента протича задълбочаване на връзките между САЩ и Армения, която се счита традиционно за съюзник на Русия.

Преди дни в Ереван пристигна и председателят на Долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси и осъди "незаконната" атака на Азербайджан.

Пелоси стана най-високопоставеният представител на Съединените щати, посещавал страната след обявяването на независимост от бившия Съветски съюз през 1991 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна