Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Английската централна банка повиши лихвите до 2,25%

Английската централна банка повиши основиня ли лихвен процент от 1,75 на 2,25 на сто - най-високо ниво за последните 14 години, като предупреди, че страната вероятно вече е в рецесия.

Английската централна банка беше прогнозирала, че икономиката ще отбележи ръст през сегашното тримесечие, но вече смята, че на практика икономиката се е свила с 0,1%. Това е седмо поредноповишение на основния лихвен процент в опита на банката да обуздае растящите цени. Разходите по заемите са най-високите от 2008 година насам, когато банковата система на Обединеното кралство бе пред колапс.

Инфлацията, или темповете с които се покачват цените, в момента е 9,9% - най-високота от близо 40 години, като много хора изпитват сериозни затруднения. Очакванията са, че цените ще продължават да растат и през октомври, въпреки плана на правителството да наложи таван за сметките за ток и газ за домакинствата и бизнеса.

Повишаването на лихвените проценти прави по-скъпо вземането на заеми, което теоретично би трябвало да насърчи хората да харчат по-малко. Финансови експерти прогнозират, че основният лихвен процент може да достигне 4% следващата година, преди да започне да спада през 2024 година. Паундът отново се сгромоляса спрямо американския долар след съобщението от банката.

Банката взе също така решение да намали запасите си от британски държавни облигации с 80 млрд. паунда (90 млрд. долара) през следващите 12 месеца до общо 758 млрд. паунда, предава АФП.

Тя заяви, че несигурността около перспективите за цените на дребно на енергията в Обединеното кралство е намаляла, след като правителството обяви мерки за подкрепа, включително гаранция за цените на енергията.

"Като се има предвид гаранцията за цените на енергията, пикът на измерената инфлация на потребителските цени сега вероятно ще бъде по-нисък от прогнозирания в доклада от август - малко под 11% през октомври", се казва в изявление на банката.

"Въпреки това сметките за енергия все още ще се повишават и в съчетание с косвените ефекти от по-високите енергийни разходи се очаква инфлацията да остане над 10% през следващите няколко месеца, преди да започне да спада."

Британската централна банка заяви, че ще предприеме необходимите действия за устойчиво понижаване на инфлацията до "целевото равнище от 2% в средносрочен план".

Годишната инфлация в Обединеното кралство неочаквано се понижи до 9,9% през август от 10,1% през юли, което беше най-високото показание от 1982 г. насам.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.