Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нямаш място в нашия град" с премиерни прожекции в България

Новият български документален филм в копродукция с HBO Max е част от 3-ия Международен филмов фестивал "София ДокуМентал" 2022

Глобалната стрийминг платформа HBO Max застава зад новия български документален филм "Нямаш място в нашия град" на режисьора Николай Стефанов и продуцента Ралица Големанова.

Документалният филм-наблюдение се фокусира върху футболната агитка на местния отбор от родния град на режисьора - Перник. Героите му са отдадени на успеха на своя отбор и за тях това е цел, в която виждат възможност Перник да се асоциира отново със силата и сплотеността на миньорите, характерни в десетилетията му на процъфтяващ индустриален град.

Камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже какво се крие под коравия външен вид на героите. Днес синовете на миньорите често са изправени пред безработица и липса на възможности. Режисьорът изследва живота им с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си и децата си.

Ралица Големанова, Николай Стефанов и Невена Праматарова в студиото на „Артефир“
Историята на миньорския град Перник, разказана през ежедневието на група футболни фенове, е селектирана от престижни Международни филмови фестивали. Тази есен филмът ще бъде достъпен за гледане в стрийминг платформата HBO Max от широка публика в България и в още над 15 държави в Европа, както и в киносалоните у нас.

"Проследих развитието на този филм в продължение на няколко години и бях впечатлена от достъпа, който екипът успя да получи. Основно качество на "Нямаш място в нашия град" е чувствителността и начинът, по който авторът се отнася към героите – без предразсъдъци, но все пак от ясна гледна точка. Развълнувана съм, че този документален филм ще има силен фестивален живот и е първата продукция от България, която ще предложим на нашите HBO Max абонати в Европа.", споделя Ханка Кастелицова, изпълнителен продуцент на документални филми от HBO Max.

HBO припознава проекта като интересен, задълбочен и обективен, като безспорно негово предимство е актуалността на тематиката му на международно ниво. Героите на филма са хора, които могат да бъдат открити във всеки един европейски град – футболни фенове, обединени от своята страст, създаващи своя общност и пространство за подкрепа, независимо от предизвикателствата, които средата им поднася.


"Нямаш място в нашия град"
е част от програмата на 3-ия Международен филмов фестивал "София ДокуМентал", който се провежда от 19 до 28 септември 2022 г. Премиерните прожекции на филма са на 20-и септември от 20.00 ч. в културното пространството "Ларго" и на 26-и септември от 20.00 ч. в кино "Люмиер".

"София ДокуМентал" е първият международен фестивал в България за художествено документално кино с фокус върху човешките права. Организатори са Балканския документален център и фондация "Конрад Аденауер", в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София.




Николай Стефанов завършва магистратура по операторско майсторство през 2003 г. и експериментира с различни визуални стилове за филми, сериали и телевизионни формати. Режисира два по-кратки документални филма през 2016 и 2018 г. Разглеждайки важни и чувствителни социални теми, "Нямаш място в нашия град" (2022) е първият му пълнометражен документален филм. Следващият проект на Николай Стефанов с работно заглавие "Сприятеляване с идеята за баща" (2024 г.) е в развитие в рамките на престижната международна програма за документални филми EURODOC.


Ралица Големанова завършва "Журналистика" и "Европеистика" и работи в европейски организации, както и в сферата на дигиталния маркетинг, преди да се потопи в истинската си страст - документалното кино. Надграждайки над мултидисциплинарния си опит, тя продуцира документални филми със социално значение и международно разпространение. Последният й филм "Нямаш място в нашия град" на Николай Стефанов е първата българска копродукция с HBO MAX и е селектиран на най-добрите международни фестивали за документално кино. Ралица Големанова развива следващия общ проект с Николай Стефанов в рамките на авторитетната програма за документални продуценти EURODOC. Тя е избрана и в престижната селекция "Изгряващи продуценти" на Международния фестивал за документално кино в Ихлава, Чехия, която включва и участие на "Берлинале" 2023 г.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!