Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на танцовия филм "В нейната кожа"

"В нейната кожа" е името на съвременния танцов филм, който ще има своята премиера на 30 септември в Дома на киното в столицата. Лентата разкрива взаимодействието между личното и публичното в ежедневието на пет жени, чиито съдби се преплитат на фона на знаковото езерото Клептуза във Велинград. Хореографията е дело на Коста Каракашян в колаборация с изпълнителите и е създадена специално за пространствата около езерото, които обединяват естествена среда, човешко присъствие и мистика. 

"В нейната кожа“ комбинира съвременен танц, класически балет и комерсиални танци и ги вплита в един мистериозен свят, вдъхновен от сюрреалистичното в малкия град, разказва режисьорът и актьор Коста Каракашян:

"Танцът има потенциала да разкаже много истории, които в думи не могат да се изкажат. Чрез езика на телата изказваме взаимодействието докато една танцува какви са погледите на останалите, езика на тялото. Създава се една много мистична и многопластова история. Самите образи и танцьори имат голяма заслуга за създаването на тези героини. В образите има лека нотка мелодрама и нещо хумористично, но се вдъхновихме от мистериозните филми на миналото, като жълтите италиански филми от миналото, самите образи не са реални, а са фикцията ни за живота на някои друг, като например, както днес виждаме нещо от социалните мрежи и си създаваме фикция за живота на някого, което може въобще да не е това, което се случва. Семейството ми е от Велинград, всъщност така съм усещал и на свой гръб възможността всеки в малкия град да чуе, да види, да усети, този спомен от детството ми беше идеята за това да снимаме там и Клептуза има голям смисъл за мен, сантиментална стойност, като природа е много красиво, но и човешката намеса е много силна и е много подходящо за това напрежение между публичното и личното."


Темата на филма разкрива идеята за взаимоотношенията между личното и публичното. Няколко образа на различни жени създава филма – Домакинята, Бунтарката, Фаталната жена, Момичето до езерото, Призракът. Социалната тематика на филма е много важна и за неговото послание, с което са известни и проектите на Коста Каракашян. На 30 септември "Дом на киното" ще бъде домакин на премиерната прожекция на танцовия проект "В нейната кожа", режисиран от Коста Каракашян и Антония Георгиева.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна