Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови погледи към керамиката

Галерия "Васка Емануилова", която е филиал на Софийската градска художествена галерия, представя една знакова, изключително стойностна изложба, назована "Керамиката. Субстанциия. Фигура. Поле". Експозицията е съвместен проект на галерията и специалност "Керамика" към Националната художествена академия и фокусира най-вече върху възможностите на този материал – керамика и теракота като нова култура на веществения свят, като сливане на ежедневния предмет с истинското произведения на изкуството. 

Представени са произведения на проф. Божидар Бончев, ръководител на катедрата, с творби от различни периоди, нови работи на Надя Текнеджиева, негов асистент, проекти на абсолвенти от различни години – общо десет автори. Художниците в изложбата изследват субстанциите, техните качествата, възможностите на материала да бъде в различни форми и взаимоотношения, да бъде различни жанрове. Затова творбите са и керамични форми в нови състояния, и пластики, въздействащи като скулптура, и картини и живопис и светещи свободни форми по стената, и концептуални решения.

Чуйте представянето на този проект в галерия "Васка Емануилова" от проф. Божидар Бончев, който няколко пъти в своето експозе наблягаше на факта, че днес, в съвременното изкуство, няма определения на приложно и изящно изкуство, че това са остарели разделения, и това ярко отново го потвърждава тази изложба.

Как още – говори за експозицията и своите работи също – проф. Божидар Бончев в "Артефир".

Експозицията може да бъде видяна до 16 октомври в галерия "Васка Емануилова"

Снимки – галерия "Васка Емануилова"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия