Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мрак" е сръбското предложение за "Оскар"

Снимка: zlatnaroza.bg

Българската копродукция "Мрак" на режисьора Душан Милич е сръбското предложение за чуждоезичен "Оскар". Във време на действаща война в Европа филмът, който започва като история за пътя на едно малко момиче в суровия свят, се превръща в послание в защита на малкия човек.

"Мрак" се базира на последствията от бомбардировките на НАТО в Сърбия, когато сръбски семейства се борят да оцелеят в Косово, заобиколени от враждебността на албанското мнозинство.


Душан Милич пише история за оцеляването в най-първичната му форма, а режисира психологически трилър за измеренията на страха и порастването на едно дете.

Милица живее с майка си и дядо си в заобиколена от гъста гора къща, някъде в планините на Косово. Тъмнината се е настанила в дома и душите им. Врагът е неназован, няма физически доказателства за него, но неизвестното си проправя път към тях и си играе със съзнанието им.

Отгласи от войната или обсада от въображаем противник, породен от собствения страх – срещу какво се бори всъщност семейството?


Всичко за сценариста и режисьора на "Мрак" Душан Милич започва от писмото на едно момиче до действащия в онези години президент на Сърбия, прочетено официално пред събранието на ООН.

Милич, който познаваме като режисьор на филма "Гуча!" и съсценарист на българския "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", разказва за вдъхновението си в звуковия файл. Преводът е на продуцента от българска страна Стефан Китанов, който също говори за темата и достойнствата на "Мрак".


Филмът е част от конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на "Златна роза".

Снимки: zlatnaroza.bg
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени