Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Няма да има икономическа криза в България през тази зима, дори предвиждам растеж

Като гледам как се развиват нещата в Украйна, като че ли никой не иска да утихне този конфликт

Любомир Дацов
Снимка: Стопкадър, БНТ

Като гледам как се развиват нещата в Украйна, като че ли никой не иска да утихне този конфликт. Това заяви пред БНР Любомир Дацов, който е финансов експерт и бивш заместник – министър на финансите. „ Ако той излезе извън границите на Украйна, тогава вече никой няма да може да прогнозира нещата. Ако всичко  продължи да се развива с тежестите в момента, инфлацията ще достигне 20 -22% в края на годината. Средно годишно ще бъде около 12%. Ако през следващата година има нормално развитие и не ни виси войната като камък на шията, инфлацията сама по себе си ще започне да спада. Повечето централни банки в САЩ и Европа започнаха  да взимат правилни решения и вдигнаха лихвите, започнах да се борят с нея. Това ще даде резултат. Правителствата се разграничават от ЕЦБ или от федералния резерв. Предлаганите фискални политики не отговарят на правеното от Централната банка. Няма еднопосочност на мерките и се забавя овладяването на инфлацията. От това, което чувам, се гласят да няма фискални правила, да харчат и през 2023 година, което е изключително лошо, ако бъде потвърдено от съвета на финансовите министри“.

Всички говорят, че инфлацията в правителствата е следствие само на шок от недостиг в предлагането, обясни Любомир Дацов. „Но в същото време ЕЦБ вдига лихвите. Явно централните банкери оценяват ситуацията по различен начин. 2023 е много непредвидима за Европа. Инфлацията ще спадне, но какво ще се случи с икономическия растеж. Никой не знае колко време ще плащаме допълнителните щети“.

Повечето хора са потресени от нивото на предизборните дискусии у нас, обясни експертът. „Повечето партии продължават да нямат това нещо, което се нарича политическа програма. Говорят си някакви неща, но ние не знаем как те наистина си представят нещата и как се ангажират“

Далеч сме от ситуация, в която да няма пари за пенсии, но да правим дългове във време, в което икономиката бумти и почти няма безработица, заяви той. „Ние не се намираме в икономическа криза. Търсенето е голямо и има потенциал за икономически растеж“.

Дацов смята, че ще се състави кабинет след изборите, дори и да не е толкова устойчив. „Предизвикателствата за зимата са доста. Новият кабинет трябва да овладее бюджета. Последните две години разбиха балансите, които съществуваха в него. Другото предизвикателство е да правим реформите с по-голяма скорост, за да има по- висока ефективност на разходите и на работата на държавата. Надявам се да има правителство, което малко да се меша на частния бизнес“.

Експертът не прогнозира икономическа криза през тази зима. „Дори предвиждам икономически растеж, макар и малък в България. Ще бъде в порядъка на около 2%. Въпросът е да има политика, която да овладее инфлацията, защото тя е нещо, което си взима всеки ден, хапе и изяжда“

Цялото интервю на Снежана Иванова с Любомир Дацов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна