Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателната активност e малко по-висока спрямо вота от ноември

Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов
Снимка: БГНЕС

8,89 процента, е избирателната активност в страната към 11 часа, сочат официалните данни на Централната избирателна комисия.

Близо 587 000 души са упражнили правото си на глас.

23 са секциите в страната, в които заради проблеми с машините, се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на комисията Цветозар Томов каза, че не очаква да гласуват повече от 3 милиона души, тоест очертава се поредната ниска активност.

Другият говорител на ЦИК Росица Матева припомни, че към 11 часа на изборите миналата година, на 13 ноември, активността е била 8,59 на сто, а на 11 юли са гласували 11,96%. Днес към 11 часа активността е най-висока в Монтана 12,85%, а най-ниска е в Пловдив-град 6,27%.

В столичните райони активността варира от 7,09 на сто в 24 МИР до 9,09% в 25 МИР, а 8,43% е в 23 МИР.

23 са до момента машините с проблеми в страната и по една или друга причина тези машини не работят, заради което в 23 секции бе взето решение да се премине към гласуване с хартиени бюлетини.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни за БНР:

"Имаме вече три случая на разменени машини в секционни избирателни комисии от Кюстендил, Стара Загора и Пловдив. Със съседни секции са разменени машините, но ще продължи гласуването, след което секционните избирателни комисии ще съставят протоколите, тъй като извличането на данните от флаш паметите няма да бъде възможно, но сме изпратили информация на преброителя относно това".

Говорителят на комисията Цветозар Томов каза, че вече са факт първите изборни резултати от секциите в Нова Зеландия, където са гласували 18 души:

"Няма да коментирам резултатите, защото изборите продължават, но има доста фрагментиран вот. Всеки момент очакваме австралийските секции, тоест приключва изборният ден в този район на света".

23,3% е активността към 15 часа по данни на "Галъп".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна