Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Особено активни са българските туристи във Флоренция

Снимка: Аделина Александрова

26 са изборните секции, които отвориха врати в Италия днес, т.е. те са с три по-малко от ноември м.г. "Това не означава, че интересът към изборите е по-малък", посочи пред Радио България Венета Ненкова, член на секционната избирателна комисия във Флоренция, създател на неделно училище "Асен и Илия Пейкови"- Рим/Флоренция.

Венета Ненкова

"След този тежък период на пандемия през последната година и половина, много сънародници останаха без работа и прецениха, че е по-добре да се приберат в България – това е основната причина. Мисля, че българите тук са сравнително активни", посочи тя. По думите ѝ, този път не е имало слаби места при организацията на вота, което донякъде се дължи и на натрупания опит.

Регистрираните наши сънародници на територията на Флоренция са малко над 200. Два часа преди приключването на изборния ден във Флоренция бяха гласували 96 души, което е с 6 повече от упражнилите правото си на вот там през ноември. Гласуването става с хартиени бюлетини. "Забелязваме, че особено активни са българските туристи, които в настоящия момент се намират във Флоренция – това са главно млади хора, което ни радва", каза ни Ненкова и изрази надежда този път българите да сме направили мъдър избор:

"Сравнявайки със скорошните избори в Италия, аз имам голям кураж, че България има много повече възможности в този труден момент, ако изберем правилните лидери, България да излезе възможно най-леко от този изключително труден за цял свят момент."

Снимки: архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!