Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След вота или кабинет около ГЕРБ, или нови избори

В интервю за Радио Пловдив политологът Иво Инджов коментира, че очаквано ГЕРБ е първа политическа сила на изборите, но не резултатът й показва, че не разширява базата си. ПП е на второ място, но не се срива, каквито очаквания имаше, подчерта той.

Той не изключи БСП да падне сериозно и да бъде изпреварена не само  от Възраждане, но и от ДБ. "Не се състоя големият триум на Възраждане, въпреки че партията удвои процентите си", коментира Инджов. Като цяло тези резултати, на фона на ниската избирателна активност, предполагат  два варианта за изход – или нови предсрочни избори, или компромисно правителство с мандата на ГЕРБ, подкрепено от различни политически сили, смята той.

Според него тенденция към спадане на избирателната активност има от 4-ти април миналата година. "Хората спряха да вярват, че изборите могат да решат проблемите на страната. Към днешна дата избирателите са уморени, защото са четвърти избори за 1,5 години. Политиците също са изморени. Така че комплексни са факторите за активността на втоа. Със сигурност има група от хора, които бойкотират машините, но те не са причината за ниската активност", каза Инджов.

Добрият резултат на Възраждане той обясни с много ясните послания, които са  в схемата враг - приятел, бяло – черно, добро – лошо, привличането на националистическия вот и на хората, които споделят конспиративните теории. Има външно – политически събития, които помагат на този вот. Но подкрепата за Възраждане има таван, подчерта политологът.

Докато не започнат процеси на преодоляване на враждебността сред политиците и обществото, не може да има коалиционни мнозинство. Другата причина трудно да се формира мнозинство е, че вече няма партия - хегемон, както беше в първите години на ГЕРБ. Трябва да мине още време, за да се наместят тактоничните пластове в българското политическо пространство и да се изясни политическият пейзаж. Най- вероятно ГЕРБ ще предложат правителство, защото бяха в основата за свалянето на правителството на Кирил Петков. Ако не го направят, ще настроят и своите привърженици, прогнозира той.

По думите му, ДПС ще постигнат по- висок резултат от прогнозите. Те говорят за обединение на политическите сили срещу кризите, но докато не се оттеглят фактори като Доган и Пеевски тази партия няма да бъде желан партньор в управлението е позицията на Иво Инджов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна