Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица със скандинавски филми в Дома на киното

Седмицата на скандинавското кино се завръща след двегодишна пауза. От 3 до 7 октомври в Дома на киното фестивалът, наследник на "Северно сияние“, ще предложи вълнуващи филмови истории, обединени под мотото "Светът на жените“. Програмата представя 11 филма в 5 поредни вечери, посветени на киното на Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, като за първи път са включени и филми от Исландия.

Голяма част от заглавията в Седмицата на скандинавското кино са сред най-награждаваните филми на Севера за последните години, други са забавни комедии, които ще замислят зрителите, докато ги разсмиват.

"Това е, вярвам, интересното на този фестивал – че филмите са репрезентативни за своите държави. Това не са филми, заснети от тези държави, които обаче разказват за истории извън тях. Напротив, старал съм се да избере филми, които ни потапят съответно в Норвегия, Финландия, Швеция, Дания и Исландия, и така за една вечер да можем да разберем малко повече за тези хора, за културата им и за света, който обитават. И то съвременен свят“, каза за "Артефир“ Христо Христозов, програмен директор на Дома на киното.

Седмицата на скандинавското кино започва тази вечер от 18:30 часа с норвежкото предложение за "Оскар“ от 2020 година "Надежда“. С него режисьорката му Мария Сьодал ни разказва затрогващата история на една жена, изправена пред тежка диагноза. Въпреки сериозната си тематика, филмът вълнува, разсмива и оставя усещане за надежда – нещо, което е повече от необходимо на българските зрители днес.

Другият филм от Норвегия, който ще бъде прожектиран в рамките на фестивала същата вечер, е миналогодишната номинация на страната за "Оскар", която достигна и до финалните пет на Академията – "Най-лошата личност на света“ на режисьора Йоаким Триер.

Финландия ще бъде представена на 4 октомври с екодрамата "Горският гигант“ и комедията "Корави мадами“ – филм, който показва желанието за живот на едни възрастни дами.

На следващия ден, 5 октомври, ще бъдат прожектирани шведските филми "Чартър“ с режисьор Аманда Кернел, предложен за "Оскар“ за 2020 година, и "Най-красивото момче на света“, който миналата година взе голямата награда за най-добър филм на фестивала "Master of Art“.

И тъй като жените не могат без мъжете, в четвъртък, 6 октомври, ще бъдат показани два филма от Дания с участието на Мадс Микелсен – "Още по едно“ на Томас Винтерберг и "Рицари на справедливостта“ на Андерс Томас Йенсен. В същия ден ще се прожектира и филмът на Жанет Нордал "Дива земя“, пожънал успех на "Берлинале“ 2020.

Във финалната вечер на седмицата, посветена на скандинавското кино – 7 октомври, Исландия за първи път ще представи у нас женската комедия "Stitch n’ Bitch“ на Гага Йорнсдотир и филма на носителя на специални награди от Кан и Европейската филмова академия Валдимар Йохансон "Агнец“, който е последното исландско предложение за "Оскар“.

Подробности за сюжетите на филмите в програмата на тазгодишната Седмица на скандинавското кино чуйте от Христо Христозов в звуковия файл.

Снимки – Седмица на скандинавското кино

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!