Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за невидимите връзки

2
Снимка: Синелибри

Премиера за България в конкурсната програма на "Синелибри" тази година има новият документален филм на Борислав Колев "Теодор Ушев: Невидими връзки". Световната му премиера мина през септември в Канада. Филмът е произведен със субсидия от Столична община, Национален филмов център и в копродукция с Националния филмов борд на Канада. Оператор и монтажист е Мирослав Гайдошик, а композитор Никола Груев – Котарашки. Сценарист е Мария Ландова. 

Ето какво казва Мария Ландова за този различен филм, който се превръща във филм за времето: "Документалният филм намира невидимите връзки между ключовите моменти от живота и творчеството на световноизвестния автор на анимационно кино и ги прави видими за зрителите. Това не е просто филм портрет. Това е пътуване през исторически събития, обществени процеси, културни и попкултурни явления през половин век – от знаковата 1968, в която е роден Ушев, до наши дни. 

Пътешествие, изпълнено с превратности, надежди и безнадеждност, възторзи и разочарования, триумфи и падения. Режисьорът Борислав Колев изследва темите за паметта; за мирогледното и творческо формиране чрез духовните и естетически влияния върху героя; за генетичните корени и космополитното мислене; за самотата и яростта не само да оцелееш, но и да оставиш следа след себе си“.

Чуйте Борислав Колев.

Снимки – "Синелибри"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна