Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на киното под магията на "Библиотека "Галактика"

2
Снимка: "Библиотека "Галактика"

В Дома на киното вече можем да потънем в магичния свят на "Библиотека "Галактика" – мобилната изложба, посветена на поредицата за фантастика на варненското книгоиздателство "Георги Бакалов“.

123 са книгите, излезли под шапката на това явление в книгоиздаването у нас, което и до днес остава без аналог. Началото му поставя Милан Асадуров преди 43 години.

Макар през 2019-а официално да беше сложен край на поредицата, тя не спира да провокира интереса на любителите на фантастиката. В същата тази година започва животът и на мобилната изложба "Библиотека "Галактика". В нея са представени всички корици на любимите на почитателите на поредицата книжки. 

Експозицията включва още редакционни карета, представяне на членовете на редколегията, редакторите на издателството и художниците, създали кориците. Идеята на изложбата е да пътува из българските градове и да припомня значението на "Библиотека "Галактика", в която важно място заемат именно илюстраторите ѝ.

Текла Алексиева"Хората мислят, че рисуването е в ръката, но то не е там – то е в мозъка. Както мисля, така и рискувам, без да си изопачавам мислите и без, разбира се, да се правя на интересна пред себе си. Т.е. това, което съм направила, е това, което съм мислила. В даден момент съм мислила с някакво удоволствие за някоя книга, в друг – и с неудоволствие. Седяла съм, измисляла съм и съм я рисувала. Без никакви съображения – кой е в партията, кой е в правителството или какви мъки има издателството. Така че тези книги са едно съвсем истинско нещо, направено от мене – първо за мое собствено удовлетворение. С голяма радост установих, че то удовлетворява и много други хора. Аз така рисувам, така и действам в целия си живот“, каза в "Артефир" художничката Текла Алексиева, която е автор на една значителна част от кориците на фантастичните книжки.

Според нея "Библиотека "Галактика" не е загубила своята привлекателност, не е станала и демодирана.

"От този феномен в мен е останало едно много прекрасно и симпатично чувство", добави още тя.

Поредицата обаче надскача своите автори и създадели. Според Гергана Калчева-Донева, дългогодишен отговорен редактор на "Библиотека "Галактика", причините за това са две:

"Както казват, в точното време и на точното място се появи тази поредица. В онова време, преди 43 години, действително българските читатели се нуждаеха от такъв тип четиво. Този жанр им помагаше да мечтаят, помагаше им фантазията им да полети из космоса... Втората причина "Библиотека "Галактика" да се нарече феномен е, че толкова много години издателството продължи да спазва концепцията и принципите, да не смъква летвата и всички книги, които излизаха на пазара, бяха качествени и подбрани много професионално.“

В продължение на десет години Гергана Калчева-Донева работи върху книгите на издателство "Георги Бакалов“, които истински радват българския читател. Казва, че "Библиотека "Галактика" е оставила един много сериозен отпечатък в живота ѝ. Това навярно биха казали всички, които по един или друг начин са били част от поредицата.

Днес липсва такъв фантастичен свят, който носи в себе си и доза философия, и психология, и магия, и много наука. За сметка на това пък мобилната изложба в Дома на киното в София може да бъде разгледана до 6 ноември.

Повече за феномена "Библиотека "Галактика" и за кутията с магични копчета на Текла Алексиева чуйте в звуковия файл.

Снимки – ФБ профил на "Библиотека "Галактика", Дом на киното, личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия