Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кутия на доброто 5.1: Филм за доброволчеството

„Кутия на доброто" е рубрика за добри новини и добротворчески проекти

3
Интервю с един от доброволците - Владислав Дамянов
Снимка: Тодор Илиев - Томи


В първия епизод от петия сезон бих искала да ви пренеса в Ситуационния център "Отворени врати" в помощ на украинските бежанци в България. Занасяйки нашето скромно дарение от топли одеяла за зимата и бебешки дрешки, със съпруга ми бяхме заинтригувани да видим няколко младежи, които снимаха с камера. Снимаха грижливо подредените от доброволците на рафтове и щендери дарения, от които нуждаещи се бежанци си избираха каквото биха могли да ползват. Оказа се, че младежите подготвят филм за доброволчеството в подкрепа на украинските бежанци.

Проектът „Човешкото лице на войната в Украйна: доброволците“ се осъществява от сдружението „Маргиналия“, в партньорство с 51 СОУ „Елисавета Багряна“ и с подкрепата на Програма „Европа“ на Столична община.

„Целта на проекта е да покаже това лице на тази криза. За съжаление, държавните институции в България не можаха да се справят достатъчно добре. Имаше, обаче, една огромна вълна от съпричастни хора, които бяха готови да помагат независимо от всичко. Ние искаме да покажем тези хора, да разпространим тяхното послание като контра на дезинформацията, че българите масово подкрепят другата страна, която напада Украйна“ каза студентът в IV курс в НАТФИЗ Тодор Илиев – Томи, технически координатор на проекта и ментор на три екипа ученици от столични училища и два екипа студенти, подготвящи документални портрети на доброволците, които помагат на украинските бежанци.

„Когато виждаш някой да страда и някой, който има нужда от помощ, първичните ти реакции са и ти да му помогнеш и да си полезен възможно най-много! Тъй като със семейството ми вече сме дарявали за бежанците, когато ми предложиха да участвам в този проект, аз веднага се съгласих. Ние искаме да запознаем хората с проблема от неутрална гледна точка, за да може всеки да прецени как изглеждат за него бежанците, които се нуждаят от помощ. Всички съученици бяхме много ентусиазирани, когато чухме за този проект да снимаме документален филм за доброволчеството и веднага се записахме“ каза Елизабет Мкртчян, ученичка в XII клас на ПЧМГ София с класен ръководител Надежда Косева.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Филмът ще бъде готов до края на месец октомври. Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени