Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дина Йорданова: Документалното кино има място в кината

Какви са световните тенденции в документалното кино? Има ли място документалното кино в салоните при съществуването на нови дигитални платформи? Какво е мястото на родното документално кино в световното развитие на документалистиката?

Коментар в "Артефир" прави проф. Дина Йорданова.

"През последните години работя много на кинофестивали. Няколко пъти ме поканиха да бъда жури на много известни световни документални филмови фестивали. Сега през ноември отивам да бъда жури на ITFA Международен документален филмов фестивал в Амстердам. Сега имам повече време да гледам филми и да наваксвам. 

Навсякъде има силно документално кино, което, когато се опознае по-систематично, става все по-интересно. Азия има също изключително динамично общество и много интересна история, например в Индия има много влиятелни документалисти; Латинска Америка също – документалното кино на Чили е известно. Ако трябва да сравнявам с Америка, на мен Европа ми е по-интересна.

Моето мнение е, че документалното кино има място в кината, освен в телевизията."

Професор Дина Йорданова е създател на програма по филмови изследвания в Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, където преподава. Тя пътува по света, посещава кинофестивали и изнася лекции в различни университети. Казва, че е професор по глобално кино.

Светлана Тарашоева разговаря с проф. Дина Йорданова за документалното кино, проблемите и неговото развитие.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна