Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилците избират президент между Лула да Силва и Жаир Болсонаро

Луис Инасио Лула да Силва и Жаир Болсонаро.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилците гласуват на втория тур от президентските избори. Претендентите за поста са левия, бивш държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва и крайнодесния настоящ президент Жаир Болсонаро. Очаква се около 156 милиона бразилци да упражнят правото си на глас.

Четвъртата по големина демокрация в света Бразилия е изправена пред съдбовен избор между ляво и дясно, а резултатът на практика е непредвидим след като последните социологически проучвания дават преднина на Лула от едва 4 процентни пункта.

Лула завърши президентския си мандат през 2010 с рекордна популярност, но влезе в затвора с присъда за корупция. Сега обещава да направи Бразилия по-екологична и отворена към света.

"Бразилското общество бързо ще разбере разликата между моята кандидатура, която защитава истината и демокрацията, социалната държава и участието на жените и чернокожите бразилци в политикита и другия кандидат, който не обича демокрацията, нито културата, нито книгите и предпочита да говори за оръжия. "

Настоящият държавен глава Жаир Болсонаро стана печално известен с отричането си на пандемията от Covid-19 и отхлабването на защитните мерки за амазонските дъждовни гори насред глобалната криза с климата.

"Разбирам, че хората гласуват за промяна. Но има промени, които могат да се окажат по-лоши. Превъзмогнахме лъжата, че резултатът щял да бъде петдесет на трийсет процента. Продължаваме напред и ще победим."

Лула спечели първия тур на 2 октомври с 48 процента от гласовете срещу 43 на сто за Болсонаро, но всички социологически институти подцениха сериозно подкрепата за настоящия президент. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна