Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лула да Силва обеща икономически растеж и социална политика в Бразилия

Новоизбраният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новоизбраният бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва обеща да обедини разделената страна в речта си, след като победи досегашния президент Жаир Болсонаро на втория тур на президентския вот в неделя.

Лула спечели 50,9% от гласовете срещу 49,1% за Болсонаро

В първата си реч като победител Лула сподели, че съперниците му са се опитали да го погребат жив. Лула обеща да се върне към стимулирания от държавата икономически растеж и социалната политика, които помогнаха на милиони хора да се измъкнат от бедността, когато той беше президент от 2003 до 2010 г.

"Това не е моя победа, нито на Работническата партия, нито на партиите, които ме подкрепиха в кампанията. Това е победа на огромното демократично движение, което е нещо повече от политическите партии, индивидуалните интереси, идеологиите, за да победи демокрацията. На този исторически 30 октомври мнозинството от бразилците ясно заяви, че иска повече, а не по-малко демокрация. Че искат повече, а не по-малко социално приобщаване. Че искат повече, а не по-малко възможности за всички. Те искат повече, а не по-малко уважение и разбирателство между бразилците. Ако трябва да обобщим, те искат повече свобода, равенство и братство в нашата страна", подчерта новоизбраният бразилски президент.

Инаугурацията на 77-годишния Лула е насрочена за 1 януари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна