Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Червен адмирал" с награда за най-добра женска роля на актрисата Лора Христова

Снимка: ФС на Hatch Pictures

Актьорът Марин Рангелов, представя първата си самостоятелна изложба в галерия "Дебюти" – "Ритъм". Експозицията включва абстрактни картини с маслени, акрилни и индустриални бои върху платна. Картините са големи, покрити с обилно количество боя, изразяващи чрез растерни елементи начина, по който твореца вижда заобикалящия ни свят. Всичко около нас се движи, дори и да е спряло. Всяко действие е задвижвано от ритъм. Рисувайки платната, основната цел на Марин е да се довери на ритъма, който го води. Но освен за ритъма, който го води в изложбата, повод за нашия разговор е и ритъмът, който го води към първия му късометражен филм като режисьор, сценарист и продуцент. А именно "Червен адмирал", който е в жанра на драма, трилър и мистерия, разказва Марин, който влиза в ролята на режисьор, сценарист и продуцент по тази лента:

"Заглавието е символично, ако зрителите изгледат филма до края ще разберат. Червен адмирал е всъщност вид пеперуда. Като киноман, много обичам да гледам и документално кино и гледах много интервюта в един период от живота ми за трафикиране на хора, една история на едно момиче от Австралия много ме вдъхнови и си казах хубаво е такава тема да присъства в игралното кино. Надяваме се хората като си тръгнат от салона да си имат едно наум. Това ми е първият филм като режисьор, но исках максимално да накарам хората да се чувстват съпричастни. Филмът започва с част от финала, зрителите от началото виждат няколко елемента от края."

Сюжетът насочва вниманието на зрителя към едни по-малко дискутирани, но критично опасни теми за проституцията, трафик на хора и като цяло нарушаването на човешките права. Филмът вече има своята първа спечелена награда на Robinson Film Awards (International Film Festival) в Италия за най-добра женска роля на Лора Христова:

"Предизвикателството пред ролята е огромно. Героинята се озовава в един кошмар, от който няма събуждане. Минава през много обрати за много кратко време. Изключително емоционална роля. Голямо предизвикателство беше, че се взе решение финалната сцена да се заснеме на one shot. Иска ми се филмът да остави следа, да накара хората да се замислят над някои теми."

Лора Христова, Ангелина Грозева и Марин Рангелов
За късометражния филм "Червен адмирал" Марин се вдъхновява за сценария от истински истории. С пъзелна история филмът има за цел да постави публиката в обувките на главната героиня и да разведе зрителите на едно брутално-сурово влакче на ужасите. За филма Марин използва много препратки към класики в киното, като например осветлението е детайлно прецизирано, картината и цветовете да напомнят "Казино" и "Добри момчета" на Мартин Скорсезе.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна