Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рибена кост" тръгва по кината

От 4 ноември филмът на Драгомир Шолев "Рибена кост" тръгва по кината. По деликатен начин той разказва за абсурдността на българската реалност и немощта на държавата в сюблимни моменти.

Филмът е заснет точно преди пандемията и се базира на действителните разкази на концесионера на плаж "Корал" Атанас Русев. Сюжетът на "Рибена кост" се върти около умрял делфин, открит на плажа, и реакциите на всички, които по един или друг начин се обвързват с него.

"Точно както изкуството може да бъде много по-голям пророк от всеки екстрасенс, атмосферата в този филм е подобна на тази, която се случи веднага след него. Започна пандемията, всичко опустя, всичко беше леко мистично, леко призрачно. Никъде нямаше светлинка, нямаше надежда – такова време беше. Ей така, през погледа на това умряло делфинче, се развиват десетина човешки истории, които – да ви кажа – горещо препоръчвам да гледат хората, защото ние, обикновената публика, ще се припознаем в много от тях. Снобите пък ще имат много голяма причина да го гледат, защото е естетски и изискан. "Аз харесвам филма“, каза актрисата Таня Шахова, която играе в "Рибена кост".

Според нея режисьорът Драгомир Шолев е направил всичко възможно актьорите – някои от които са натуршчици, други са неизползвани лица – напълно да се слеят с персонажите на хората, които често срещаме в ежедневието си. В това число и Деян Донков, който влиза в ролята на концесионера на плажа.

Съвсем различни житейски истории попадат в общия капан на държавната система и нейното бездействие.

"За мен едно от големите качества на филма е, че не е регионален. Тази история може да се развие в която и да е страна от Източния блок, където не са регламентирани много ясно още позициите, не са оторизирани всички властимащи, всеки прехвърля топката. Спокойно може да бъде и френска, и немска. Историите според мен не са регионални, защото засягат малко по-дълбоки пластове (...) Това е все нашето несъвършено човешко неможене за живеене", каза още Таня Шахова.

В ефира на "Какво се случва" тя отдаде почит на актьора Алексадър Дятчин, който загива в катастрофа след снимките на филма.

"Рибена кост" дава възможност на зрителя да си поеме дъх, да се замисли и да погледне света през погледа на едно умряло делфинче. Разпространява го NO BLINK | film.

Повече чуйте от Таня Шахова в звуковия файл.

Снимки – "Рибена кост", ФБ профил
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна