Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за старостта и края

Късометражният филм "Лека нощ, Лили" на Петър Вълчев разказва за остаряването, самотата и смъртта. "Колкото повече остарявам, се сещам за все повече безсмислени неща", казва героинята Дора във въображаем разговор с починалата си приятелка Лили. "А дали това не е животът?!", пита се в текста си за филма Петър Вълчев. 

Пълен с безсмислени неща, които накрая – изправени пред смъртта на близък човек или края на момент от живота ни, придобиват смисъл? Как се сбогуваме? Какво казваме на този, когото обичаме, когато се разделяме с него – дори и в ежедневните раздели?" Това са въпроси, които филмът провокира у зрителя, а кадрите остават в съзнанието задълго. Той се оказва последният филм на актрисата Виолета Гиндева, която си отива няколко месеца след като е завършен. 

"Лека нощ, Лили" има участия във фестивали, има и номинации, а миналата година спечели голямата награда на Международния фестивал за късо кино IN THE PALACE, което му даде възможност да бъде българското предложение за "Оскар" за късометражен филм за 2021.

Чуйте разговора с Петър Вълчев.

Снимки – "Лека нощ, Лили" ФБ профил

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!