Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражният игрален филм "Джаз"

Галина Тонева: Средствата за българското кино – вода гази, жаден ходи

Българското кино – моментна снимка

Отново за средствата за българското кино. Шестият форум за устойчивото развитие на българското филмова индустрия, организиран съвместно от НАТФИЗ и УНСС, потърси най-добрия път за ефективно и ефикасно управление и финансиране на българската филмова индустрия – през призмата на европейските политики и практики, което от своя страна да доведе до нейното устойчиво развитие.

По отношение на българското кино и доколко е критична неговата "моментна снимка", Галина Тонева, председател на Асоциацията на продуцентите в България, коментира:

"Сега всъщност има средства за българското кино, които обаче не могат да достигнат до своите бенефициенти поради липсата на адекватна нормативна уредба. След приемането на горещо аплодирания Закон за филмовата индустрия (миналата година през март), направи се Правилник, който беше приет зад гърба на цялата филмова общност – той е безобразен и допълнително внася проблеми в начина, по който се оценяват проектите, и по отношение на възможността тези средства да достигнат до създателите на българско кино. А всъщност парите бяха отпуснати по този Закон. 

Рамката за български кино се разшири до 26 млн. годишно, но за съжаление, през миналата година от тези 26 млн. бяха усвоени едва 3,9 млн., 11 млн. се върнаха, 10 млн. бяха запазени в една транзитна сметка. За съжаление сега тези средства се отнемат от българското кино. Това стана причина и да се направи този форум по спешност и да поставим нашите условия пред държавните институции, като Министерството на културата, които отговарят за културната политика. 

Не са виновни създателите, режисьорите, продуцентите, които чакат да бъдат финансирани. Просто начинът, по който това трябва да се случи, е неадекватен, не отговаря на никакви европейски практики

Крайно време е да се създаде фонд, защото тези средства не могат да се връщат всяка година и НФЦ да задлъжнява... и 2023 г. да се изправи пред дефицит – да бъдат раздадени на хартия 40 млн. лв., за които ще имаме само 20 млн. И се започва едно чакане като в предишните години."

Тонева, продуцент на "Гала Филм", представи в "Артефир" и късометражния игрален филм "Джаз", дебют на режисьора и сценарист Антоний Аргиров:

"Това е един музикален поклон, реверанс към хората на културата. Сценарист и режисьор е Антоний Аргиров, оператор – Симеон Керемедчиев, звук Димитър Величков-Шмид. С участието на Рени Врангова, Валентин Ганев, Вежен Велчовски, Бояна Топчийска, Ярослава Павлова, Александър Кънев, Лука Кшемшински и Скилъра. Филмът е осъществен благодарение на Столичната програма "Култура" и Столичната община.

"Джаз" ще бъде представен до края на годината – надявам се в рамките на "Джеймисън" (късометражната състезателна програма на СФФ), ще търсим начин да има и своята публична премиера. Отделно от това имаме и партньорство с платформи като NO BLINK, Neterra, за да може да бъде видян."

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Снимки – ФБ профил на Галина Тонева
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия