Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидия Вълкова: Културата и духовността са много важни за един народ

Лидия Вълкова
Снимка: @Българско кино

В "Нашият ден“ актрисата Лидия Вълкова разказва спомени за филма "Сбогом, приятели", в който тя изиграва ролята на учителката по география. Филмовата лента е реализирана през 1970 г. от режисьора Борислав Шаралиев по сценарий на Атанас Ценев, а оператор е Атанас Тасев. Музиката във филма е композирана от Васил Казанджиев.

"Не мога да разбера какво непознато има в това, че едни хора завършват училище и се втурват да живеят живота, който ги очаква. Най-обикновена история", твърди Лидия Вълкова.

Филмът, изобличава рутината и тесногръдието на образователната система в епохата на социализма. Отношенията между възпитатели и възпитавани се разглеждат през призмата на нравствеността.

Учителите в „Сбогом, приятели!“ – Лъчезар Стоянов, Младен Младенов, Климент Денчев, Лидия Вълкова, Виолета Донева и Владимир Смирнов.

"Един изключителен актьорски състав от много талантливи хора, от които от учителския състав на филма, защото това е основата на филма, останах само аз“, припомня актрисата. 

Филмът се радва на огромен интерес и през 1970 г. е отличен с наградата "Златната роза". Актрисата Лидия Вълкова си спомня за първата прожекция, след която възторжената публика обсипва актьорския състав с думи на благодарност.

Животът на Лидия Вълкова преминава през киното, театъра, дублажа на сериали и филми, както и безкрайно дълги години, прекарани в Българското национално  радио. Най-любимият ангажимент на актрисата е бил в радиотеатъра, защото там няма губене на време или закъсняване. Спомня си как години наред прескачала от едно студио в друго. Твърди, че не е амбициозна и припомня фразата, че "най-сигурният начин да загубиш е да се напънеш да победиш“.

Посланието

Актрисата живее като всички хора, които са пенсионери. Споделя, че изкрещява всичко вкъщи пред телевизора и че "търпимостта ѝ към тези политици е стигнала нулата“. Надява се, че някой някога ще разбере, че една нация без култура е загубена, и че трябва да бъде направено всичко възможно културата да се поддържа.

Целия разговор с актрисата Лидия Вълкова можете да чуете в звуковия файл.

Лидия Вълкова е родена в град Берковица. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов през 1960 г. Играе в различни периоди в трупите на Старозагорския, Пловдивския и театър "София". Някои от най-известните ѝ роли са Луис в "Добрата стара Англия", Цена в "Змейова сватба" и Мери в "Жени с минало".  Тя една от създателите на Малък градски театър "Зад канала". Актрисата участва в радио театъра  на БНР и в поредиците записи на художествени произведения на театър "Пан". Те включват "Маугли", "Книга за джунглата", "Пепеляшка" и "Пинокио".

Лидия Вълкова  активно се занимава с озвучаване на реклами, филми и сериали още от 60-те години. По-известни заглавия с нейно участие са "Арабела" ,"Шогун", "Досиетата Х", "Анатомита на Грей", "Живите мъртви", "Щастливо разведени" и др.

Снимки – @Българско кино
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна