Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В окото на абсурдността с киното на Драго Шолев

Драгомир Шолев
Снимка: Таня Димова

Посветил се на това да докаже, че българският език е и винаги ще бъде език на киното, Драгомир Шолев не спира да създава стойностни провокации, които припомнят на зрителите, че родното ни седмо изкуство е част от техния интерес. Последната провокация на режисьора носи името "Рибена кост“ и разказва десет житейски истории, докато рисува сюжета на една обща съдба.

Плаж, море, слънце и приятен бриз те отнасят в мечти. Трудно нещо би могло да те накара да не чувстваш блаженство. Но точно като на кино, именно филмът измества фокуса от утопията към абсурдността на реалния живот, където човек може да се огледа в окото на умрял делфин, за да прозре безсилието на местната власт и съществуването на хората, пуснали се по течението. Делфинът е достигал брега мъртъв, а хората са потънали живи в бездната на държавната система. Концесионер посреща последствията, а всички огледали се в делфина, който всъщност не е риба, бавно, но сигурно доказват, че отдавна сме стигнали костта.

Един филм, десет истории, нужно чувство за хумор, социален коментар с мярка, добра актьорска игра, дори на тези, които са чиста форма натуршчици, вкусни и точни думи и заслужени зрители. Неслучайно "Рибена кост“ е удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм на фестивала "Златна роза“ 2021. Получи и наградата за операторско майсторство за работата на Ненад Бороевич.

Третият пълнометражен филм на Драго Шолев се базира на действителни събития и отново повдига въпросите за абсурдността на съвремието, подобно на "Подслон“ и "Прасето“. За да постигне това, режисьорът просто си представя хората, на които говори. Онзи единствен зрител, който е близък до него, разбира го и е готов да навлезе в дълбочината на историята. Силата на идентичността намира място в киното на Шолев, както и времето, което – независимо къде ни отвежда и за какво ни разказва – винаги ни среща с интерпретацията ни за нашето днес.

За всичко това и още много режисьорът и сценарист на "Рибена кост" Драгомир Шолев говори в часа на "Кино с думи“. Чуйте го в звуковия файл.

Снимка – Златна роза
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна