Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет на едно поколение

10
Снимка: bulkis.sk

Българският културен институт в Братислава показа фотографският проект на Денислав Стойчев "Съзряване", който документира ключови моменти от живота на поколението Y или родените от средата на 80-те до началото на 90-те.

"Този проект съвпадна и с моето съзряване и с порастването на хората от снимките, мои приятели. Не съм започнал с идеята да правя фотодокументиране на младежите в България, години по-късно ме осени, че това може да се превърне в говореща моментна снимка на поколението Y в България."

Денислав Стойчев
Според Денислав Стойчев поколението им е много интересно, защото тяхното съзряване съвпада с периода на късния български преход и с приемането на страната ни в европейското семейство. "Ние вече узряхме, но държавата все още сякаш се лута. Бяхме достатъчно политически заинтересовани, но до голяма степен пасивни, не се включихме в демократичните процеси. Но има още потенциал какво да искаме и за какво да се борим"

Според него, за разлика от други художествени проекти, в които се търси радикалното и крайното, образите и хората, които са на неговите кадри, са обичайни и нормални. Това е поглед към обикновения човек в най-добрия смисъл на понятието.

"Нашето поколение отиде в чужбина, но до голяма степен се върна. Аз също имах възможности, пътувах, но съм тук – тук е дом" – казва той.


Фотографският проект на Денислав Стойчев ще прерасне и във фотокнига, финансирана от фонд "Култура".

Чуйте какво още сподели Денислав Стойчев в "Какво се случва".

Снимки: bulkis.sk
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени